Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvordan føles svie i underlivet?

Hvis du føler svie i skjeden, skal du alltid ta det på alvor. Det er kroppens signal om at det er noe galt, uansett om det er en irritasjon eller infeksjon i intimområdet. Mange kvinner er ikke i tvil når de merker en svie i underlivet. Området omkring skjeden, som betegner selve skjeden, venusberget og kjønnsleppene føles varme, brennende og svært ubehagelig. Der er ingen tvil om at svie i underlivet er en plagsom lidelse som raskest mulig bør avhjelpes.


Årsaker til svie i underlivet

Det finnes mange årsaker til at det svir i underlivet. Noen av dem krever legehjelp, mens for andre holder det med behandling der hjemme.

Når det svir i underlivet, kan det være et symptom på at du har infeksjon i skjeden. Det kan eksempelvis være en soppinfeksjon som gir anledning til en utbredt og sterk kløe. Skjedesopp ledsages også ofte av økt utflod med en cottage-cheese lignende konsistens.

En annen årsak kan være en bakteriell infeksjon, som gonoré og klamydia er eksempler på. Svien oppstår ofte i forbindelse med vannlating.

Men faktisk er svie i underlivet ofte bare et symptom på tørrhet og irritasjon i intimområdet – og tilstanden kan oppstå av mange forskjellige grunner.


Svie i underlivet som gravid

Mange gravide opplever en sviende fornemmelse i underlivet under graviditeten. Noen har lett sviende plager, mens andre opplever en sterkt brennende fornemmelse. Du kan godt oppleve svie i underlivet under din første graviditet, mens du som annen- eller tredjegangsfødende ikke opplever sviende plager.

Svie i underlivet som gravid er en normal tilstand, og det kan blant annet skyldes at slimhinnene blir ekstra sårbare og sarte av hormonpåvirkningen under graviditeten. Der er derfor ingen grunn til å frykte for hverken deg selv eller barnet, selv om det er en ubehagelig tilstand. Det kan også gjøre samleie til en smertefull opplevelse med småblødninger fra rifter i de tørre slimhinnene til følge.

Føles slimhinnene dine ikke tørre, og er skjeden ikke rød og irritert, kan en sviende fornemmelse i underlivet også skyldes en soppinfeksjons i skjeden. Gravide har tre gange så høy risiko for å få en soppinfeksjons i underlivet på grunn av den økte hormonproduksjonen. Opplever man svie som gravid bør man også ta kontakt med legen for råd og veiledning.


Hva er intim irritasjon?

Albuer, knær, hæler og ankler er ofte tørre og irriterte. Men tørr, irritert hud kan oppstå overalt på kroppen – og det gjelder derfor også ditt intimområde. Tørr hud er mer utsatt for å få rifter og sår, og det kan føre til stort ubehag og en sviende, brennende fornemmelse.

Intim irritasjon oppstår altså når området i og omkring skjeden er tørt. Når en kvinne kommer i puberteten, danner eggstokkene hennes østrogen – og det gjør de helt fram til overgangsalderen. Østrogendannelsen gjør skjedens slimhinne fuktig, og det er derfor de fleste kvinner opplever en smule utflod. Utflod er en naturlig måte for skjeden å rense seg selv på, mens det samtidig fungerer som et naturlig smøremiddel under sex.


Svie i underlivet etter samleie

Noen ganger danner skjeden ikke tilstrekkelig med utflod. Da oppstår det en ubehagelig tørrhet i skjeden. Det gir svie i underlivet, som viser seg spesielt i forbindelse med samleie hvor huden utsettes for friksjon. Samleie og tørrhet i skjeden er ikke en behagelig opplevelse, og du er særlig utsatt for å få smårifter i skjeden.

Men tørrhet i skjeden kan også være en plage i alminnelige dagligdagse gjøremål. Tilstanden kan ramme alle aldersgrupper, men kommer særlig til uttrykk etter overgangsalderen. Men også kvinner som bruker p-piller eller andre type medisiner, kan oppleve en tørr, irritert og sviende fornemmelse i underlivet.

Les mer her og se hvordan du behandler svie i underlivet.

Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Behandling av kløe og svie

Irritasjon og tørrhet i intimområdet kan i langt de fleste tilfeller utbedres og helt forsvinne hvis du får den rette behandling. Det krever ikke i samme omfang sterke legemidler og annet, men kan behandles med god hjemmepleie. Bruk eksempelvis Australian Bodycare Femigel som er utviklet for å avhjelpe nettopp tørrhet og svie i underlivet ved de ytre kjønnsorganene. På kort tid lindrer gelen ved å gjenopprette den naturlige fuktbalansen slik at kløe, irritasjon og tørrhet forsvinner.

Femigel er en hormonfri, vannbasert gel rik på den aktive ingrediensen Tea Tree Oil. Den er kjent for sine antiseptiske og antibakterielle egenskaper. Det sarte intimområdet er særlig utsatt for bakterieangrep som kan utvikle seg til et usunt og irritert intimmiljø. Med gelen legger du en beskyttende og fuktpleiende hinne.

Hvor hyppig du bør anvende Femigel avhenger av symptomene. Ved lettere svie og tørrhet er det tilstrekkelig å bruke gelen hver tredje dag, mens alvorligere tilfeller krever daglig behandling hvor du smører ditt intimområde med gelen to ganger om dagen. Sørg for å vaske skjedeåpningen forsiktig med en intimsåpe før du påfører gelen. Du behøver ikke bekymre deg om sterke midler eller annet – Femigel er nemlig dermatologisk og gynekologisk testet og er helt fri for parabener. Derfor er de naturlige aktivene helt sikre å bruke også på daglig basis, selv på den sarte huden ved åpningen.

Hva forteller de kliniske resultatene?

Femigel er testet i et 4-ukers klinisk studie. Her forteller 9 av 10 kvinner at gelen satte en stopper for kløen og svien i underlivet. Resultatene viste følgende:

  • 100 % av kvinnene sier Femigel fjerner kløe.
  • 94 % av kvinnene sier Femigel fjerner tørrhet.
  • 94 % av kvinnene sier Femigel fjerner irritasjon.
  • 88 % av kvinnene sier Femigel fjerner uønsket lukt.

Langt størstedelen av kvinnene i forsøket opplevde altså å bli kvitt kløe, tørrhet og irritasjon i underlivet. Men som en bonus avhjelper Femigel også plager med lukt. Mange kvinner plages av lukt fra skjedeåpningen. Alle kvinner har en mild lukt fra skjeden – det er helt naturlig. Blir lukten kraftigere og mere uttalt, er det til stor plage og irritasjon.

For optimal forebygging og behandling av svie i underlivet, er det en god idé å supplere Femigel med Femi daily og intim wash som er henholdsvis en intimkrem og en intimsåpe, som også effektivt reduserer den sviende fornemmelsen i underlivet. Kombinasjonen av de to produktene gir huden de beste betingelsene for å opprettholde et naturlig fuktnivå, samtidig med at de holder huden sunn og motvirker uønskede bakterier.

Hvis du har problemer med tørrhet, er gelen til god hjelp. Men du kan også hjelpe deg selv ekstra på vei ved å gjøre knipeøvelser daglig eller sørge for regelmessige seksuelle aktiviteter. På den måten øker du nemlig blodsirkulasjonen i underlivet, slik slimhinnene i skjeden blir lettere å fukte.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Svie i underlivet gir nedsatt sexlyst

En tørr og sviende skjede etter sex gjør ikke bare vondt. Det kan også være medvirkende til å sette sexlivet helt i stå. Det er forståelig at sexlysten blir borte hvis samleie er forbundet med smerter i stedet for nytelse. Det er ikke meningen at sex skal gjøre vondt. Allikevel er dette tilfelle for mange kvinner i alle aldre – og det gir ofte anledning til frustrasjoner.

Først og fremst er det viktig med et langt og grundig forspill. Det gjelder for alle kvinner, og særlig hvis du i forveien sliter med tørrhet i skjeden. Det tar tid for skjedeåpningen å bli tilstrekkelig fuktig. Derfor er det avgjørende at du og din partner tar dere nødvendige tid. Gjør dere ikke det, ender det fort med smerter, rifter og småblødninger fra skjedeåpningen.

Blir du allikevel ikke fuktig nok, kan du heldigvis få hjelp fra Intim Glide. Denne gelen gir massevis av fukt, slik at smertene forvandles til nytelse. Intim Glide er vannbasert og inneholder antibakterielle egenskaper fra Tea Tree Oil – og på den måten er du godt beskyttet mot kløe og irritasjon som mange kvinner opplever i forbindelse med sex. Det betyr at den lindrer og beroliger, slik at irritasjon og svie minskes betydelig.

Når det glir lettere, får du også sexlysten tilbake.

Vannbasert Glidemiddel
Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Vannbasert Glidemiddel - Naturlig Glidemiddel mot Svie, kløe og tørrhet ved samleie

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram