Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvordan ser sopp på penis ut?

Sopp på penis er en sjenerende og ubehagelig lidelse. Det er en soppinfeksjon, og i likhet med infeksjoner alle andre steder er symptomer som hevelse, svie, kløe og ømhet veldig vanlige.


Typiske symptomer på sopp på penis:

 • Rød hud rundt penishodet.
 • Hevelse i penishodet.
 • Svie, kløe og irritasjon omkring penishodet.
 • Væske under forhuden som er hvit, tykk, klumpet (som pultost) og illeluktende.
 • Vansker med å trekke forhuden tilbake.
 • Smerter ved vannlating og samleie.

Sopp på penis begynner typisk med et rødt og kløende utslett som også kan svi eller gjøre vondt. Det er ikke uvanlig at det kommer små røde prikker på glansen. Huden kan også begynne å flasse av.

Hvis du har fått sopp på penis, vil det i realiteten være mer presist å snakke om sopp på glansen, for det er her du vil oppleve symptomene med røde prikker, kløe, svie osv.

Det er alltid ubehagelig når man opplever forandringer i kroppen og symptomer som svie, kløe, hevelse osv. Og man skal alltid reagere på kroppens forandringer.

Heldigvis er det sjeldent at symptomer som røde prikker på glans og resten av penis er tegn på noe alvorlig.

Men for sikkerhets skyld er det alltid en god idé at gå til legen og få det undersøkt.

Australian Bodycare Gelé & Såpe
Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Australian Bodycare Gelé & Såpe - Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken

Hva er sopp på penis?

Sopp på penis er en soppinfeksjon. Det er altså ikke tale om en kjønnssykdom.

Sopp på penis skyldes en infeksjon med gjærsoppen Candida Albicans. Den finnes naturlig overalt på kroppen og gir normalt ikke problemer, men hvis den plutselig får litt for gode vekstbetingelser, for eksempel på grunn av nedsatt immunforsvar i forbindelse med sykdom eller inntak av medisiner, kan den gi problemer og plager.

Intimsopp er en fellesbetegnelse for en soppinfeksjon i intimområdet hos såvel menn som kvinner. Hos menn er det snakk om sopp på penis, hos kvinner er det snakk om sopp i skjeden.

Den legefaglige betegnelsen for sopp på penis er candidiasis.


Hvordan behandler man sopp på penis?

Det er ikke godt å få sopp på penis. Den gode nyheten er imidlertid at det ikke er farlig, og at det relativt lett kan behandles.

Har du fått sopp på penis, bør du alltid søke behandling. Dels kan du bli kvitt plagene og dels så sikrer du deg at soppen ikke sprer seg til andre deler av kroppen eller smitter videre.

Det mest vanlige middelet til behandling av sopp på penis er en soppdrepende krem eller gel som kan fås på apoteket.

Kremen skal brukes et par ganger daglig, og normalt vil du allerede kunne merke og se forskjell etter bare et par dages behandling, eller til og med etter en enkelt dags behandling.


Et effektivt middel mot plager som kløe, svie og irritasjon

Det finnes effektive midler mot kløe, svie og irritasjon på penis som du kan kjøpe.

Australian Bodycare har for eksempel laget en gel mot irritasjon og kløe med innhold av tea tree oil; en naturlig gel som er kjent for å virke kløestillende, virke effektivt mod hudirritasjon og motvirke bakterier.

Gelen har blant annet følgende egenskaper:

 • Virker mot irritasjon i huden. Når man har problemer på penis, er huden rød, irritert og hevet.
 • Holder huden sunn. Kløe, svie og irritasjon bør avhjelpes. Til det kan man bruke et effektivt og hudvennlig produkt som passer til huden.
 • Fjerner kløe og irritasjon. Utover de synlige røde prikker på penis er kløe og hudirritasjon en av de verste plagene ved sopp på penis. Gelen virker kløestillende og er effektiv mod irritasjon.
 • Fjerner lukt. Irritasjon på penis kan føre til en tykk og hvit væske som kan være ganske illeluktende og sjenerende. Gelen sørger for å avhjelpe den ubehagelige lukten.
 • Fjerner uønskede bakterier. Tea tree oil er kjent for å motvirke bakterier. Gelen kan derfor hjelpe med å skape balanse ved å fjerne de «dårlige» og uønskede bakterier fra huden.
 • Motvirker tørr og avskallende hud på penis. Gelen virker effektivt mot plager som hudirritasjon, kløe, lukt osv. Men den sørger samtidig for å pleie huden slik at den ikke blir tørr og skaller av.

Gå til legen og få det undersøkt

Er det første gangen du opplever symptomer som minner om symptomene på penissopp, bør du gå til legen din og få det undersøkt.

Det er alltid viktig å være helt sikker på at det faktisk er sopp det er snakk om, og ikke noe helt annet.

Visse kjønnssykdommer som herpes og kjønnsvorter har symptomer som minner om symptomene på sopp.

Har du selv en mistanke om at du er blitt smittet med en kjønnssykdom bør du gå til legen. Det bør du også generelt dersom du opplever utslett og plager som ikke fort går vekk av seg selv.

Er det snakk om sopp vil legen gi deg en resept på soppdrepende medisin; normalt en krem som skal smøres på. Hjelper det ikke, vil neste skritt typisk være en tablettbehandling.

Opplever du symptomer på sopp en annen gang, kan du bedre stille diagnosen selv og nøyes med i første omgang å gå på apoteket og kjøpe et soppdrepende middel der. Men virker det ikke etter kort tids bruk, bør du imidlertid gå til legen og la deg undersøkte.

Har du i forveien et nedsatt immunforsvar, bør du alltid gå til legen din hvis du får en soppinfeksjon, uansett hvor infeksjonen sitter.

Hos i forveien svekkede personer er det en større risiko for at en soppinfeksjon kan utvikle seg ytterligere og spre seg til andre organer. Derfor er det viktig å la legen se på det.

Intimvask til intimbarbering
Intimsåpe mot inngrodd hår, røde nupper etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Intimvask til intimbarbering - Intimsåpe mot inngrodd hår, røde nupper etter intimbarbering


Hvordan forebygger man sopp på penis?

Har du fått sopp på penis, er det viktig å få det behandlet. Utover det er det også verdt å tenke over hvordan du kan forebygge slik at den ikke kommer tilbake.

Du kan forebygge penissopp ved å:

 • bruke kondom, hvis partneren din har sopp.
 • sørge for at både du og partneren din blir behandlet for sopp.
 • sørge for å bruke en god intimsåpe når du vasker penis.
 • sørge for å tørke penis og kjønnsdelene grundig etter vask.
 • unngå å bruke stramtsittende undertøy og bukser – og unngå undertøy av syntetisk materiale.

Bonus tips Veldig mange menn opplever kløe og irritasjon på penis etter sex. Det skyldes fremmede bakterier fra deres sexpartner. Derfor kan man med fordel  anvende Intim Glide i forbindelse med sex. Ved bruk av Intim Glide motvirker man bakterier og derved unngås kløe og irritasjon på penis etter sex.


Hvorfor får man sopp på penis?

Overalt på kroppen har vi sopp og bakterier. Det høres ikke bra ut, men er helt normalt. Så lenge de ikke får lov til å vokse mer enn normalt, plager de oss ikke.

Når vi får en soppinfeksjon, skyldes det alltid at det har skjedd en overvekst av sopp. Soppen har simpelthen fått for gode vekstbetingelser og er ikke blitt holdt nede som normalt av de andre bakteriene vi også har i huden.

Årsaken vil typisk være et nedsatt immunforsvar. Når vårt immunforsvar er svekket, får sopp og bakterier litt for gode vekstbetingelser.

Immunforsvaret kan for eksempel være svekket på grunn av sykdom, som følge av en behandling med antibiotika eller annen medisin, eller på grunn av stress eller dårlig kost.

Mennesker med sukkersyke har også en økt risiko for å få soppinfeksjoner fordi de har et forhøyet sukkernivå i blodet. Det gir gode vekstbetingelser for sopp.

Sopp trives særlig godt i varme og fuktige miljøer. Det gjør områder som føttene, armhulene og skrittet til særlig utsatte områder for en soppinfeksjon.

Sopp på penis kan altså oppstå nettopp fordi området er fuktig og varmt. Derfor er det viktig at du alltid sørger for å tørke deg godt i skrittet etter et bad, og at du ikke går i stramt undertøy og klær av syntetiske materialer som holder på fukten og varmen.


Kan penissopp smitte?

Penissopp er ikke en kjønnssykdom, det er en soppinfeksjon. I mange tilfeller kan soppinfeksjoner smitte fra person til person.

Det gjelder for eksempel ved fotsopp. Har du fått sopp på penis, kan du ha blitt smittet av en partner med sopp i skjeden.

Skjedesopp er nemlig en av de smittsomme soppinfeksjonene. Penissopp er derimot ikke videre smittsomt.

Generelt sier man at kvinner med sopp i skjeden kan smitte menn med sopp, mens menn med sopp på penis ikke vil kunne smitte kvinner.

Det er imidlertid viktig at begge parter blir behandlet – ellers kan dere fortsette med å sende hverandre smitte frem og tilbake.

Penissopp kan imidlertid smitte til munnen, slik at en partner utvikler sopp på tungen eller sopp i munnen. Så husk alltid for sikkerhets skyld å få behandlet en soppinfeksjon på penis.


FAQ om sopp på penis

Hvordan behandler man en penis-soppinfeksjon?

Har du fått sopp på penis, bør det alltid behandles – da slipper du av med plagene og du får ikke sopp andre steder på kroppen. Behandlingen består typisk av en soppdrepende krem eller gel som smøres på området. Begge deler kan fås i innkjøp. Virker det ikke, kan løsningen være en tablettbehandling.

Hvordan ser penissopp ut?

De typiske symptomene på penissopp er rød, hevet og irritert hud, røde prikker på glans, svie og kløe, smerter ved vannlating og sex og en hvit, tykk, klumpet og illeluktende væske under forhuden.

Kan sopp på penis gå vekk av seg selv?

Sopp på penis vil sjeldent gå over av seg selv. Derfor bør du søke behandling så snart du oppdager symptomene. Er du i tvil om hva symptomene skyldes, bør du gå til legen din og få dem undersøkt.

Hvor lang tid tar det å behandle sopp på penis?

Som oftest tar det ikke så lang tid å behandle penissopp. I mange tilfeller vil du kunne merke og se en forskjell allerede etter få påsmøringer med krem eller gel. Du skal imidlertid fortsette med behandlingen et godt stykke tid etter at symptomene er forsvunnet, slik at du er sikker på at soppen er helt borte.

Australian Bodycare Gelé & Såpe
Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Australian Bodycare Gelé & Såpe - Mot kløe ved penis, i skrittet og lysken

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram