Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Svie i skjeden - Lær hvordan du unngår og behandler sår i skjeden

Hvis du føler deg øm i skjeden, bør du alltid ta det på alvor. Det er kroppens signal om at noe er galt, enten det bare er en irritasjon i underlivet eller en infeksjon.

Generelt kan kvinner kjenne igjen sårhet i skjeden på symptomene. Området rundt skjedeåpningen, som omfatter selve skjeden, kjønnsleppene og de ytre leppene, vil føles varmt, brennende og svært ubehagelig.

Sårhet i skjeden er en ubehagelig plage som bør avhjelpes så snart som mulig.

Årsaker bak svie i skjeden

Det kan være mange grunner til at du føler deg sår i skjeden. Noen årsaker krever legehjelp, mens andre kan behandles med midler hjemme.

Når du føler ømhet i skjeden, kan det være et symptom på en infeksjon. For eksempel kan en soppinfeksjon forårsake utbredt sårhet og intens kløe. Soppinfeksjoner i skjeden kan også føre til økt mengde utflod med cottage cheese-aktig konsistens.

En annen årsak kan være en bakteriell infeksjon, for eksempel gonoré eller klamydia. Disse sykdommene gir ofte også smerter og ubehag ved vannlating.

Sårhet i skjeden er imidlertid oftest bare et symptom på tørrhet og irritasjon i underlivet, noe som kan skyldes mange forskjellige ting.


Svie i skjeden under graviditet

Mange gravide opplever en brennende følelse i skjeden under svangerskapet. Noen føler en mild eller svak svie, mens andre opplever en intens svie.

Du kan oppleve ømhet i skjeden i løpet av det første svangerskapet, mens det andre og tredje svangerskapet går over uten noen ømhet i skjeden i det hele tatt.

Det er normalt å oppleve smerter og ømhet i skjeden under svangerskapet. Det kan for eksempel skyldes at slimhinnene blir ekstra tørre og svake på grunn av de endrede hormonnivåene under svangerskapet.

Det er derfor ingen grunn til å bekymre seg for din eller barnets helse, selv om det er en ubehagelig følelse. Det kan også gjøre samleie til en smertefull opplevelse med sporadiske blødninger fra sårene i de tørre slimhinnene.

Hvis slimhinnene ikke er tørre og skjeden ikke er rød og irritert, kan sårheten skyldes en soppinfeksjon i skjeden. Risikoen for å utvikle en soppinfeksjon i skjeden er tre ganger høyere for gravide på grunn av økt hormonproduksjon.

Hvis du føler deg syk eller uvel når du er gravid, bør du alltid kontakte legen din for råd og veiledning.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Irritasjon og ubehag i underlivet

Albuer, knær, hæler og ankler er ofte tørre og irriterte. Men tørr og irritert hud kan oppstå hvor som helst på kroppen - også på kjønnsorganene. Tørr hud er utsatt for kløe og sår, noe som kan føre til stort ubehag og svie.

Intimirritasjon oppstår når området i og rundt skjeden er tørt. Når jenter kommer i puberteten, begynner eggstokkene å produsere østrogen. De slutter ikke å produsere det før kvinnen kommer i overgangsalderen. Østrogenproduksjonen fører til at slimhinnen i skjeden blir fuktigere, og derfor opplever de fleste kvinner i det minste noe utflod.

Utflod er både en naturlig måte for skjeden å rense seg på og et naturlig glidemiddel ved sex.

Svie i skjeden etter samleie

Noen ganger produserer skjeden ikke utflod, noe som fører til en ubehagelig tørrhet. Tørrheten fører til sårhet, noe som er spesielt utbredt under samleie når det er mye friksjon mot huden. Sårhet og tørrhet i skjeden er ikke en behagelig opplevelse, og det gjør deg ekstra sårbar for å få små kutt og sår.

Dessuten kan tørrhet i skjeden også være plagsomt når man skal utføre vanlige hverdagslige gjøremål. Sårhet i hverdagen kan ramme kvinner i alle aldersgrupper, men er særlig vanlig hos kvinner som har passert overgangsalderen.

Kvinner som tar p-piller eller andre medisiner kan også oppleve tørre, irriterte og svie i skjeden.

Les denne guiden for å finne ut hvordan du kan behandle sårhet i skjeden.


Behandling av kløe, svie og ømhet i vagina

Irritasjon og tørrhet i underlivet kan i de fleste tilfeller kureres fullstendig med riktig behandling. Behandlingene krever ikke alltid sterke medikamenter, da noen symptomer kan kureres med enkel, god pleie hjemme.

Prøv for eksempel Australian Bodycares Femigel, som er en gel utviklet for å avhjelpe tørrhet, ømhet og irritasjon i de ytre kjønnsorganene. I løpet av kort tid gjenoppretter gelen den naturlige fuktigheten, slik at kløe, irritasjon og tørrhet snart forsvinner.

Femigel er en hormonfri, vannbasert gel rik på den aktive ingrediensen tea tree-olje, som er kjent for sine antiseptiske og antibakterielle egenskaper. De følsomme intimområdene er spesielt utsatt for bakterieinfeksjoner, noe som kan føre til at de blir tørre og irriterte. Ved å bruke gelen beskytter og fukter du huden.

Hvor ofte du bør bruke Femigel, avhenger av symptomene dine. Ved lett svie og tørrhet er det nok å bruke gelen en gang hver tredje dag. Ved alvorlige tilfeller kan du smøre gelen på intimområdet to ganger daglig. Sørg for å vaske skjedeåpningen forsiktig med en intimsåpe før du påfører gelen.

Du trenger ikke å bekymre deg for sterke kjemikalier - Femigel er dermatologisk og gynekologisk testet, og den er helt fri for parabener.

Derfor er de naturlige ingrediensene helt trygge å bruke daglig, selv på den følsomme huden ved skjedeåpningen.

Hva sier de kliniske resultatene våre?

Femigel er grundig testet i en 4-ukers klinisk studie. Etter studien fortalte 9 av 10 kvinner at gelen fullstendig fjernet all kløe og ømhet. Resultatene var som følger:

  • 100 % av kvinnene sa at Femigel eliminerte kløe.
  • 94 % av kvinnene sa at Femigel eliminerte tørrhet.
  • 94 % av kvinnene sa at Femigel eliminerte irritasjon.
  • 88 % av kvinnene sa at Femigel eliminerte uønsket lukt.

De aller fleste kvinnene som deltok i undersøkelsen, ble kvitt kløe, tørrhet og irritasjon. Men som en bonus hjalp Femigel også mot uønsket vaginal lukt. Mange kvinner synes det er flaut med sterk lukt fra skjedeåpningen.

Alle kvinner har en mild lukt fra skjeden - det er helt naturlig. Men hvis lukten blir for kraftig og stikkende, kan det være en kilde til stor frustrasjon.

For optimal forebygging og behandling av sårhet i skjeden er det en god idé å ta Femigel i tillegg til Femi daily og regelmessig bruk av vår intim washFemi daily og intim wash er en intimkrem og intimsåpe som også effektivt behandler svie i skjeden.

Kombinasjonen av de to produktene holder huden sunn og sterk, hjelper deg med å opprettholde det naturlige fuktighetsnivået og motvirker uønskede bakterier.

Hvis du har problemer med tørrhet i skjeden, er gelen et godt produkt å bruke, men du kan også avhjelpe tørrheten selv ved å gjøre Kegel-øvelser daglig eller ha et regelmessig sexliv. Da øker du blodsirkulasjonen i underlivet, slik at slimhinnene i skjeden blir sterkere og holder seg fuktige.

Intimt ubehag kan lede til nedsatt sexlyst

De aller fleste kvinnene som deltok i undersøkelsen, ble kvitt kløe, tørrhet og irritasjon. Men som en bonus hjalp Femigel også mot uønsket vaginal lukt. Mange kvinner synes det er flaut med sterk lukt fra skjedeåpningen.

Alle kvinner har en mild lukt fra skjeden - det er helt naturlig. Men hvis lukten blir for kraftig og stikkende, kan det være en kilde til stor frustrasjon.

For optimal forebygging og behandling av sårhet i skjeden er det en god idé å ta Femigel i tillegg til Femi daily og regelmessig bruk av vår intimvask. Femi daily og intim wash er en intimkrem og intimsåpe som også effektivt behandler svie i skjeden.

Kombinasjonen av de to produktene holder huden sunn og sterk, hjelper deg med å opprettholde det naturlige fuktighetsnivået og motvirker uønskede bakterier.

Hvis du har problemer med tørrhet i skjeden, er intim glide et godt produkt å bruke, men du kan også avhjelpe tørrheten selv ved å gjøre Kegel-øvelser daglig eller ha et regelmessig sexliv. Da øker du blodsirkulasjonen i underlivet, slik at slimhinnene i skjeden blir sterkere og holder seg fuktige.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram