Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Årsaker, behandling og forebygging av flass

» Gå direkte til nevnte produkter


Den naturlig forekommende mikroben Malassezia Globosa finnes i hodebunnen hos alle. Den lever av de naturlige oljene (talg) i hodebunnen; talg er til stede for å holde håret og huden i hodebunnen godt fuktig.

Når talget brytes ned, produserer det et biprodukt kjent som oljesyre. Det anslås at femti prosent av mennesker er følsomme for oljesyre, slik at hodebunnen reagerer ved å bli irritert og betent.

Denne betennelsen fører til at hodebunnen blir rød og kløende, noe som fører til at kroppen signaliserer til hjernen om å kaste hudceller raskere.

Denne hudavskallingen er et forsøk på å kvitte seg med det irriterende stoffet, og vises fysisk som synlige hvite flak som ofte faller ned på skuldrene dine.


Hva forårsaker flass?

Selv om grunnårsaken til flass alltid vil være den samme, kan andre faktorer forverre tilstanden slik at den virker verre. Faktorer som kan forverre flass inkluderer;

1. Sensitiv og oljete hud 

Dette kan være forårsaket av tilstander som seboreisk dermatitt. Seboreisk dermatitt er preget av rød og fettete hud som er dekket av flassende hvite eller gule skjell.

Tilstanden kan påvirke hodebunnen og andre områder av kroppen som er rike på oljekjertler, for eksempel brettene rundt neseborene, baksiden av ørene, lysken og armhulene.

2. Tørr hud

Hvis du lider av tørr hud eller har en medisinsk tilstand som eksem, er det sannsynlig at hodebunnen din også blir tørr, flassende og sannsynligvis også veldig kløende. Flass på grunn av tørr hud virker vanligvis mindre og mindre oljete.

Tørr hud kan forverres i kaldere klima og om vinteren på grunn av tørre værforhold.

3. Dårlig bruk av sjampo

Hvis du ikke vasker håret regelmessig, kan oljer og hudceller bygge seg opp i hodebunnen og føre til flass. Mannlige hormoner, også kjent som androgener, kan også forårsake fet eller fet hud som kan føre til flass.

Imidlertid kan sjamponering for ofte tørke ut hodebunnen og forårsake flass, det anbefales at du sjamponerer annenhver dag for å opprettholde en sunn balanse.

4. uregelmessig børsting av håret

Kan også øke sjansene dine for å få flass, ettersom det oppstår en opphopning av død hud i hodebunnen.

5. Varme og tørt klima

Varme kan tørke hodebunnen og gjøre flass verre.

6. Luftforurensing

Kan også bidra til flass ettersom kjemikalier som sirkulerer i luften kan påvirke huden og forårsake irritasjon eller allergiske reaksjoner på huden og hodebunnen som kan forårsake flass.

7. Alkaliske sjampoer

Personer som lider av flass, bør velge en sjampo med nøytral eller svakt sur pH. Hvis du bruker et produkt som er uegnet for deg, kan hodebunnen din reagere og forårsake kløe og flass i hodebunnen.

Hårprodukter som inneholder visse oljer kan også forverre flass ettersom gjær kan leve av disse lipidene og vokse i deres nærvær. Stylingprodukter kan også bygge seg opp i hodebunnen og forårsake fethet.

8. Et ubalansert kosthold

Å spise mat som er rik på sink, vitamin B og fett kan imidlertid hjelpe deg med å forhindre at flass utvikler seg.

9. Stress

Kan forverre enhver hudtilstand og svekke immunforsvaret ditt. Selv om mikroben malassezia allerede er til stede i hodebunnen til alle, kan den trives når immunforsvaret blir kompromittert eller svekket, noe som fører til utvikling av flass.

Stress kan forårsake en kløe syklus der hodebunnen klør mer jo mer du klør.

Derfor er det viktig å innlemme noen avslapningsmetoder i din daglige rutine for å redusere stressnivået og forbedre hodebunnens helse.

Les mer : Hvordan kvitte seg med flass

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Symptomer av flass

Flass er et av de vanligste helseproblemene i hodebunnen som nesten halvparten av verdens befolkning har. Alle, uavhengig av alder, kjønn og etnisk bakgrunn, kan utvikle flass;
Faktisk kan det til og med begynne så tidlig som i tiårsalderen.

Symptomene på flass er svært fremtredende og lett merkbare, og de fleste vil være i stand til å diagnostisere seg selv.

Hvite flak

Det første og vanligste symptomet på flass er tilstedeværelsen av hvite flak, vanligvis synlige i håret eller på skuldre og klær. Flass vises når huden i hodebunnen øker hastigheten på cellefornyelse, noe som får celler til å vises for mye og kaste fra hodebunnen.

Disse flakene er ganske enkelt ufarlige døde hudceller, når årsaken er en fet eller fettete hodebunn, vil de virke mer gule i fargen. Flass kan til og med vises i ansiktshår, inkludert øyenbryn og øyenvipper, i disse tilfellene kan det være mer pinlig for den enkelte og krever øyeblikkelig oppmerksomhet.

Kløende hodebunn

Personer med flass kan føle at de har en kløende hodebunn, spesielt rundt hårfestet og kinnskjegget; dette kan skyldes tørr hud og betennelse.

Vanligvis er kløe det første symptomet som dukker opp med flass og kan betraktes som et advarselstegn før flass begynner å dukke opp.

Kløe er et resultat av betennelse og følsomhet for mikroben Malassezia Globosa; i mer alvorlige tilfeller kan betennelsen til og med føre til at hodebunnen og hårlinjen blir rød, akkurat som enhver annen del av huden når den er betent.

Tørr hodebunn

Ofte vil hodebunnen også føles tørr og stram, dette er fordi flass kan skade hudens naturlige fuktighetsbarriere og la viktig fuktighet lekke ut.

Dette gjør at hodebunnen føles tørr og stram. Les mer om behandling av tørr hodebunn.


Flass behandling

Siden flass ofte er en kronisk tilstand, kan den håndteres med riktig pleie. Du kan prøve å bruke en shampoo uten medisinske stoffer og massere hodebunnen godt, og deretter sørge for å skylle av alle produktrester fra hodebunnen.

Sjamponering på regelmessig basis, tre til fire ganger i uken, kan bidra til å fjerne flass, fethet og forhindre oppbygging av død hud.

Hvis dette mislykkes, kan flass-sjampoer være nyttige. Noen flass-sjampoer anbefaler daglig bruk og er milde nok til å brukes daglig, mens andre kan anbefales for bruk bare en eller to ganger i uken.

Disse typer sjampo inneholder aktive ingredienser som er angitt på baksiden av emballasjen. Flass-sjampoer bør brukes i minst en måned for at resultatene skal bli synlige, med mindre det oppstår en bivirkning, ettersom hodebunnen trenger tid til å gjenoppbygge de normale cellene.

Hvis flass fortsatt er til stede etter en måned med bruk av en flass-sjampo, og du har prøvd minst to forskjellige sjampoer, anbefales det at du rådfører deg med legen din eller en hudspesialist.

Dette er spesielt viktig hvis du lider av rødhet, kløe eller tørre skjell av død hud i hodebunnen eller andre steder på kroppen.

En lege kan undersøke hodebunnen og foreskrive salver, kremer, lotioner eller sjampo til bruk i hodebunnen. Hvis det er en underliggende hudsykdom som må behandles, kan noen medisiner foreskrives for å løse tilstanden.

Det finnes mange naturlige midler tilgjengelig for å behandle flass. Et av de mest populære rettsmidlene innebærer å bruke tea tree olje i hodebunnen. Ved å påføre en liten mengde av denne essensielle oljen på skjellete flekker i hodebunnen, eller ved å tilsette noen dråper i din vanlige sjampo, kan du behandle flass på grunn av dens naturlige antibakterielle egenskaper.

Tea tree olje kan til og med bidra til å rense hårsekkene og gi næring til hårrøttene ved å fukte hodebunnen og håret. Dette bidrar til å løse tørrhet og kløe og kontrollere overdreven oljeproduksjon.

Påføring av olivenolje i hodebunnen har også vist seg å forbedre flass. Olivenolje inneholder viktige næringsstoffer og antioksidanter som gjør den til et utmerket valg for hårolje. Det kan fukte en tørr hodebunn og raskt berolige flassing.

Faktisk kan olivenolje til og med løse opp smuss og overflødig olje i hodebunnen, samt løsne død hud slik at den ikke legger seg i hårsekkene.

Reduser flass forsiktig og effektivt med sjampo som inneholder australsk tea tree olje. Håret ditt blir mykere, mer luksuriøst og hodebunnen ren og sunn. Ved regelmessig bruk kan du kontrollere flass.


Video: 3 Trinn for sunt hår og hodebunn

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Ofte stilte spørsmål om flass


Hva er flass?

Flass er en tilstand der døde hudceller løsner fra hodebunnen. Nesten halvparten av verdens befolkning opplever en uvanlig stor mengde hudflass som kan være kronisk eller som et resultat av noen utløsende faktorer, og tilstanden ledsages ofte av rødhet eller irritasjon i hodebunnen.

Hvorfor har jeg flass?

Flass er en svært vanlig lidelse og kan ramme praktisk talt alle, uavhengig av alder, kjønn eller etnisk bakgrunn. Flass kan utløses av visse faktorer som for lite sjamponering, overstyling av håret, stress, et ubalansert kosthold og underliggende hudsykdommer.


Kan flass forårsake hårtap?

Selv om det vanligvis er en ufarlig tilstand, har forskere funnet ut at hår som vokser på en flassirritert hodebunn, vil ende opp med å produsere mer skadet hår enn på en sunn hodebunn. Det faktum at hudoverflaten har svekkede neglebånd betyr at den gir mye mindre beskyttelse til hårfibrene når de vokser.

Dette betyr at det er mer sannsynlig at du opplever en eller annen form for hårtap som følge av brudd.

Siden kløe er et av de viktigste symptomene på flass, kan du ende opp med å forårsake ytterligere fysisk skade på hodebunnen og oppmuntre til hårbrudd.

Derfor er behandling eller håndtering av tilstanden avgjørende for å unngå flassrelatert hårtap.


Hvordan ser flass ut?

Flass kjennetegnes vanligvis av tørr, kløende og flassende hodebunn. De som lider vil ofte ha små hvite flekker synlige på håret og skuldrene. Noen ganger, hvis hodebunnen har en overflødig mengde olje og fett, vil flassene virke mer gulaktige i fargen.

Tilstanden er ikke smittsom, men kan være pinlig på grunn av de synlige hvite flakene i håret, folk som har mer alvorlig flass kan føle seg selvbevisste hvis de har mørkt hår eller når de har på seg svarte klær, da flassflak kan sees.


Er flass en type sopp?

Flass i seg selv er ikke en sopp, men det skyldes tilstedeværelsen av Malassezia globosa, en naturlig forekommende sopp. Denne soppen finnes i hodebunnen til alle og bryter ned oljer kjent som talg; et biprodukt av denne reaksjonen er oljesyre.

Det anslås at en av to mennesker globalt er følsomme for oljesyre, hodebunnen reagerer ved å bli irritert og øke hudcellefornyelseshastigheten, som deretter kaster i form av hvite flak.


Hvordan se forskjellen på flass og lus?

Både hodelus og flass kan forårsake merkbare lignende symptomer som kløe og hvite flekker i hodebunnen. Ettersom hodelus lever av menneskeblod via hodebunnen, kan de føre til at hodebunnen din spiser, mens flass kan få deg til å klø når hodebunnen er veldig tørr.

Men når hodelus er til stede, kan du se noen hvite bevegelser i hodebunnen og luseegg som ser ut til å sitte fast i hodebunnen. I tilfeller av flass vil de hvite flekkene lett falle ut, og hodebunnen kan virke gul eller hvit og kan være skjellete eller fet. Årsakene til hver av dem er forskjellige, men begge tilstandene kan lett håndteres med riktig pleie.

Hvis du tror du har flass og har brukt en flass-sjampo i mer enn en måned uten synlig forbedring, bør du rådføre deg med legen din for å utforske ytterligere behandlingsalternativer.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram