Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er kviser i pannen?

Mange vil på et eller annet tidspunkt oppleve å få kviser i pannen. For noen kommer de i kombinasjon med uren hud i resten av ansiktet, mens andre kun opplever å få kvisene i pannen. Selv om tilstanden er irriterende, er den helt vanlig og ikke minst ufarlig.

Det kan være mange grunner til at du får kviser i pannen

Det er mye som kan forårsake kviser og urenheter i pannen – alt fra fett hår til hormoner. Samtidig kan kviser i pannen ta mange forskjellige former.

Pannen er et av de områdene i ansiktet der du vil få kviser oftere. Grunnen er at pannen er en del av T-sonen. Derfor er huden i pannen gjerne fetere, så det er større fare for at porene tettes og det oppstår kviser.

Pakke mot kviser i pannen
4 ansiktsprodukter til pleie ved hudormer og kviser i pannen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
Pakke mot kviser i pannen - 4 ansiktsprodukter til pleie ved hudormer og kviser i pannen

Derfor får du kviser i pannen – den medisinske forklaringen

Kviser i pannen oppstår på grunn av hudbakterien propionebacterum acnes, som lever av hudfett. Når hudfettet brytes ned, oppstår det avfallsstoffer og fettsyrer som irriterer talgkjertelen, og det kan resultere i betennelse.

Først vil du se små ømme og røde nupper, og de kan etter vært utvikle seg til kviser med nedbrutt hudfett. Det høres kanskje voldsomt ut, men det er helt vanlig, og for de aller fleste forsvinner kvisene i løpet av et par dager. Andre ganger kan det ta flere uker ‒ det kommer helt an på hvor hardt rammet du er.

Hvordan ser kviser i pannen ut?

Urenheter i pannen kan fremstå på mange forskjellige måter. For noen vil det være sorte hudormer, andre vil få hvite hudormer (whiteheads), mens noen vil ha en helt tredje måte – felles for alle er at det er helt normalt.

Kviser i pannen kan oppstå både innvendig og utvendig. En typisk kvise er rød, hoven og kan være fylt med gult puss. Men det finnes også innvendige kviser. De ser ut som en liten kul på huden som kan være både rød og øm.


Årsaker til kviser i pannen

Det er mange forskjellige årsaker til at du har en tendens til å få kviser i pannen. Sannheten er nemlig at de aller fleste på et eller annet tidspunkt opplever å få urenheter eller små kviser i pannen. Det kommer av at pannen ofte produserer med olje enn huden i resten av ansiktet, og derfor dannes de perfekte forholdene for kviser i pannen.

Men sannheten er at kviser i pannen kan ha mange forskjellige årsaker.

Kviser i pannen kan oppstå på grunn av:

Gener

Du kan være genetisk disponert for å få kviser i pannen. Genetikk har mye å si, og det kan også være genetisk bestemt om du vil oppleve uren hud eller akne. Så hvis en av foreldrene dine har slitt med akne eller kviser, er sannsynligheten stor for at du også vil oppleve det. Ofte henger fet hud og urenheter sammen, og her er det viktig med en god hudpleierutine.

Hormoner

Mange opplever å få kviser i pannen i puberteten, og det skyldes at kroppen på det tidspunktet produserer mer av det mannlige kjønnshormonet androgen – og det gjelder både hos kvinner og menn.

Hormoner har mye å si når det gjelder tilstanden på huden din. Så når hormonene dine av en eller annen grunn er i ubalanse, kan det lett vise seg på huden din. Det er også derfor mange gravide opplever å få uren hud.

Stress

Stress rammer deg ikke kun psykisk – det vil ofte også vise seg på kroppen. Stress fører til betennelse i kroppen, og det kan igjen gi kviser. Samtidig er det mange som arbeider ekstra hardt når de er stresset, og når kroppen må jobbe for hardt, kan det gi for eksempel kviser i pannen.

Fett hår og hodebunn

Du får gjerne kviser i pannen fordi det produseres mer olje og fett i T-sonen (panne, nese og hake). Hvis håret ditt i tillegg er fett, kan det også bidra til å gi kviser. Fettet fra håret kan bli overført til pannen din, og det resulterer i tette porer og påfølgende urenheter. Sørg for å bruke de riktige produktene til håret ditt for å hindre at det blir fett.

Mangler du en sjampo eller andre produkter som effektivt motarbeider fett hår og fet hodebunn? Så kan du prøve den populære Hair Clean fra Australian Bodycare.

Tette porer i T-sonen

Porene dine er gjerne mer tydelige i T-sonen, som består av nesa, pannen og haken. Grunnen er at porene her lettere blir fylt med en sort masse – det du kjenner som hudormer (komedoner).

Hudormer oppstår fordi huden har en overproduksjon av fett. De kan være både små og store, og de kan fremstå som små kuler som etter hvert utvikler seg til skikkelige kviser med puss. Hvis du vil prøve å unngå urenheter i T-sonen, er det derfor viktig at du holder huden ren med for eksempel Face Wash fra Australian Bodycare.

Dårlig kost

Det er alltid en bra ting å spise spis sunt og variert, siden du på den måten gir kroppen din de beste forutsetningene for å ha det bra. Du har helt sikkert hørt at fast food og fettholdig (usunn) mat kan gi kviser, men det er ikke nødvendigvis helt riktig – det finnes i hvert fall ikke noe forskning som kan peke på en direkte forbindelse mellom dårlig kost og kviser i pannen.

Når det er sagt, er det faktisk påvist at meieriprodukter kan gi kviser i pannen. Det gjelder på ingen måte for alle, men hvis du sliter med mye kviser i pannen, kan du eksperimentere med å for eksempel droppe kumelk fra kostholdet ditt en periode.

Hodeplagg og hårprodukter

Huden din kan bli påvirket innenfra, som for eksempel hormoner, men den påvirkes også utenfra. Hvis du ofte bruker lue eller har voks i håret, kan du oppleve å få kviser i pannen.

Hårvoks og andre hårprodukter kan smitte av på huden, så den utsettes for irritasjon, ekstra oljer og bakterier – og det er som kjent den perfekte oppskriften på tette porer. Det samme gjelder i grove trekk også for hodeplagg. Hvis du gjerne vil bruke hatt, lue eller tørkle til daglig, er det derfor viktig at du vasker hodebekledningen ofte for å stresse huden din minst mulig.

I tillegg bør du være oppmerksom på hva hodebekledningen din er laget av. Huden kan ikke puste i stoffer som polyester, og det kan gi tette porer. Velg i stedet pustende materialer, som ull, bomull og silke.

Pakke mot kviser i pannen
4 ansiktsprodukter til pleie ved hudormer og kviser i pannen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
Pakke mot kviser i pannen - 4 ansiktsprodukter til pleie ved hudormer og kviser i pannen

Produkter til behandling av kviser i pannen

Kviser i pannen rammer de aller fleste, siden det er det området der det gjerne samler seg for mye olje (også kjent som sebum). Det gjør at porene i pannen raskt tettes, og så er det der det oppstår små kviser eller urenheter.

Hvis du sliter med kviser i pannen bør du undersøke om det er noen vaner du kan endre på – og den viktigste vanen du bør ha, er en god hudpleierutine.

Mange tror at kviser og fet hud alltid henger sammen, og som en følge av det ender noen opp med å bruke altfor kraftige produkter som tømmer huden for dens naturlige oljer. Det virker kanskje som en god idé, men når du fjerner alle de naturlige oljene, vil huden i stedet overkompensere med å produsere enda mer olje.

Hvis du er i tvil om hvordan du kan passe på huden din best mulig for å unngå kviser i pannen? Nedenfor får du en komplett guide til den beste hudpleierutinen mot urenheter i pannen.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken australian bodycareResultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken australian bodycare

» Finn ansiktsproduktene her


Unngå kviser i pannen – rens huden morgen og kveld

Det er viktig at du har en god hudpleierutine som du følger morgen og kveld hvis du skal klare å bli kvitt kviser i pannen. På den måten gir du huden din de beste forutsetningene, samtidig som du forebygger og behandler urenheter i pannen.

Fremgangsmåte

Nedenfor finner du en skreddersydd hudpleierutine mot kviser – og hvis du vil ha suksess med hudpleierutinen din, er det viktig at du følger den og renser huden din både morgen og kveld.

Trinn: 1 – Facewash

Det første du må gjøre, er å rense ansiktet ditt. Her kan du bruke Australian Bodycare Face Wash, som er spesialutviklet til å bekjempe kviser og hudormer ved å hemme bakterier og overproduksjon av talg.

Bruk den som første skritt i hudpleierutinen din morgen og kveld. Hvis du bruker  sminke, er det en god idé å starte med en rens som er spesiallaget til det (sminkefjerner), før du følger opp med Face Wash fra Australian Bodycare.

Trinn: 2 – Face Tonic

Når du har renset huden, kan du gå rett til ansiktskrem – men mange som har uren hud foretrekker å forsterke rutinen sin med en skintonic.

Her kan du bruke Australian Bodycare Face Tonic, som renser huden i dybden, samtidig som den tilfører fukt. Den er laget uten alkohol, og kan brukes både til fet og sart hud.

Trinn: 3 – Face Cream

Når du har renset huden og brukt Face Tonic, er huden helt klar til å ta imot fukt og pleie. Her kan du bruke Australian Bodycare Face Cream, som inneholder pleiende ingredienser mot uren hud.

Ansiktskremen pleier huden din i dybden, samtidig som den aktivt forebygger kviser og hudormer – i tillegg til at den er så mild at den kan brukes på både tørr, sart og fet hud.

Trinn: 4 – Face mask

Det viktigste du kan gjøre for å bekjempe urenheter og kviser i pannen, er å holde fast i en god, daglig hudpleierutine. Men det finnes ytterligere tiltak du kan gjøre når huden din trenger ekstra pleie.

Du kan blant annet sørge for at du med jevne mellomrom bruker ansiktsmasker som er spesialutviklet til din hud. Prøv en av de lekre leiremaskene mot kviser i pannen – for hvis du skjemmer bort huden din med en dyptrensende leiremaske én gang i uken, holder det talgproduksjonen i sjakk.

Trinn 5: Spot Stick

Med en spot stick kan du raskt og effektivt stoppe eventuelle utbrudd av kviser i pannen. En spot stick er med andre ord førstehjelp for uren hud.

En spot stick fra Australian Bodycare kan du bruke rett på kvisene eller urenhetene i pannen. Du kan bruke den om dagen eller kvelden, før du går til sengs, og til og med under sminke.

Pakke mot kviser i pannen
4 ansiktsprodukter til pleie ved hudormer og kviser i pannen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
Pakke mot kviser i pannen - 4 ansiktsprodukter til pleie ved hudormer og kviser i pannen

Hva kan du ellers gjøre mot kviser i pannen?

Sliter du med gjenstridige kviser i pannen? Så finnes det en rekke gode råd du kan følge i tillegg til de gode hudpleierutinene dine.

5 tips mot kviser i pannen:

  1. Har du fett hår? Det kan bidra til å gi deg kviser i pannen. Her kan du bruke en mild sjampo, så du kan vaske håret ditt ofte uten at det blir slitt. Vær også forsiktig med å la hårpleieprodukter lande på pannen din.
  2. Hold fingrene unna ansiktet. Fingrene våre er fulle av oljer og bakterier, så derfor skal du la være å ta deg selv i ansiktet hele tiden.
  3. Mange lar seg friste til å klemme ut kvisene selv med fingrene, men det er slett ikke anbefalt. Når du klemmer ut en kvise, kommer det bakterier inn i de åpne porene, og det kan gi betennelser eller i verste fall arr. Hvis det er helt umulig å holde fingrene unna, bør du i det minste klemme ut kvisene dine på korrekt måte. Desinfiser området både før og etter, for eksempel med en spot stick som er bakteriehemmende på huden.
  4. Det er viktig at du fjerner sminken grundig hver kveld. Hvis du ikke fjerner sminken, tetter den porene dine og skaper enda flere kviser. Vær også forsiktig med å bruke så mye sminke at huden din ikke får puste.
  5. Kviser kan dukke opp hvis du ofte bruker lue, hatt eller caps. Det blokkerer for oksygentilførselen i området, og hvis de ikke vaskes ofte nok kan de tilføre urenheter som fester seg i pannen.

Pakke mot kviser i pannen
4 ansiktsprodukter til pleie ved hudormer og kviser i pannen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
Pakke mot kviser i pannen - 4 ansiktsprodukter til pleie ved hudormer og kviser i pannen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram