Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er skurv?

Skurv er en svært vanlig tilstand som ofte ses hos spedbarn. Skurv er døde hudceller og dødt hudfett som samler seg i huden i stedet for å avstøtes som normalt. Årsaken er sannsynligvis at babyens talgkjertler påvirkes av mors hormoner. Man vet imidlertid ikke hvorfor noen spedbarn får skurv og andre ikke.

Skurv viser seg som røde, brunlige eller gulaktige oljeaktige skjell i hodebunnen. Det kan være på et lite område eller i hele hodebunnen. Det kan også begynne allerede ved øyenbrynene eller hårfestet.

Skurv er helt ufarlig, det er ikke smittsomt og skyldes ikke manglende hygiene. Så det er ingen grunn til å være flau hvis barnet ditt har skurv. Det er svært vanlig.


Hvem får skurv?

Skurv er en variant av tilstanden flasseksem. Det omtales vanligvis som skurv når utslettet rammer spedbarn og babyer, og som eksem når det rammer voksne.

Mens skurv rammer spedbarn og babyer, kan tørr hud først oppstå hos voksne og ungdommer i slutten av puberteten eller etter puberteten. Etter spedbarnsalderen vil et barn ikke utvikle flass eller flasseksem - det kommer først i senpuberteten eller etter puberteten.

Les mere om:

Symptomer: Hvordan ser skurv ud?
Sånn fjerner man skurv
Sånn kan man forebygge skurv

Skurv eller flasseksem?

Skurv og eksem er svært like, men mens skurv rammer spedbarn og babyer, er eksem noe voksne kan få.

Flasseksem (inkludert skurv) er også kjent som seboreisk eksem. Det er en svært vanlig type eksem som gir kløe, rødhet i huden og tørre, hvitaktige skjell eller gulaktige, oljete skjell. Skjellene oppstår på steder der det er mange talgkjertler, så det vil typisk være i hodebunnen og eventuelt også som et skjellende eksem i ansiktet, spesielt i pannen, på øyenbrynene, øyevippene og nesevingene.

Flassende eksem forårsakes av en gjærsopp som lever i den fete huden, kalt Pityrosporum ovale.

Symptomer: Hvordan ser skurv ut?

Skurv viser seg som gulaktige, brunlige eller rødlige skjell i hodebunnen. SKurv kan dekke hele hodebunnen fra hårfestet eller begrenses til et mindre område. I noen tilfeller kan skurv også sitte i pannen og/eller på barnets øyenbryn.

Babyer kan få skurv allerede fra de er noen uker gamle. Vanligvis vokser spedbarn ganske raskt ut av nye skurvutbrudd, og som oftest kommer det ikke nye skurv etter 3-4 måneders alder.

Skurv er et fettete flass som er godt synlig. Det kan også ha en svak lukt. Lukten beskrives ofte som litt kjedelig. Det er helt ufarlig for barnet ditt å ha skurv, men du bør sørge for å behandle det, da det ikke forsvinner av seg selv. Dessuten kan det tynne flasslaget etter hvert bli til en tykkere skorpe hvis det får bli liggende. Når flasset først har blitt til en tykk skorpe, er det også vanskeligere å bli kvitt.

Skorper holder på kroppsvarmen, så et tykt lag med skorper kan være ekstra ubehagelig for barnet. Det kan også begynne å klø. De fleste mødre og fedre liker heller ikke utseendet på skurv, så de vil ha dem fjernet.

Hvis barnet ditt har skurv, merker du det raskt. Først som små flass og litt senere - hvis de ikke fjernes - som en tykk skorpe.


Skurv i pannen

Skurv oppstår vanligvis i hodebunnen, men kan også forekomme i pannen og på øyenbrynene. Det ser likt ut uansett hvor det sitter. Og det bør behandles på samme måte.

Skurv i pannen ser ut som gulaktige, brunlige eller rødlige hudflak eller skjell som sitter godt fast i huden. På pannen vil skurvet være svært synlig, så det beste du kan gjøre er å behandle skurv så snart du ser det. Hvis du er usikker på hva barnet ditt har i pannen, bør du få det undersøkt av lege eller helsesøster. I noen tilfeller kan det være eksem i stedet for skurv.


Skurv i hodebunnen

Hos spedbarn ser man ofte skurv i hodebunnen. I noen tilfeller kan imidlertid de gulaktige, brunlige eller rødlige flassene spre seg til ansiktet og eventuelt bak ørene. Hvis dette skjer, bør du få det sjekket av lege.

Skurv i ansiktet er fortsatt ufarlig, men du kan trenge en annen type behandling. For eksempel hvis det er mistanke om en infeksjon med bakterier eller sopp. Behandlingen kan være en spesiell krem eller flassjampo med soppdrepende effekt.


Skurv hos voksne

Hos spedbarn kalles dette skurv, mens de gulaktige, brunlige eller rødlige skjellene og skorpene som kan dannes i hodebunnen hos voksne kalles flasseksem eller seboreisk eksem.

Flass oppstår når døde hudceller og dødt hudfett avstøtes fra hodebunnen. Flasseksem forårsakes av en gjærsopp som lever i den fete huden, kalt Pityrosporum ovale. Soppen lever naturlig i huden, men hvis den får for gode vekstvilkår, kan det oppstå flass og kløe.

Alle voksne kan få flass, både menn og kvinner, og det er en svært vanlig tilstand. Menn ser imidlertid ut til å få flass oftere enn kvinner.

Det ser ikke ut til å være noen sammenheng mellom det å ha hatt skurv som barn og det å utvikle flass som voksen.


Sånn fjerner man skurv

Skurv er vannavstøtende, så en dusj hjelper ikke. Det skal mer til. Det kan være fristende å bare skrape i skurvet med en fingernegl, og på den måten kan du også fjerne en stor del av skurvet. Dette er imidlertid ikke en god metode fordi du risikerer å fjerne for mange hudlag, noe som kan føre til at barnets hud blir rød og irritert.

Spør alltid legen din om muligheter for skurvbehandling og valg av produkter.

Gode midler og metoder, når du vil fjerne skurv:

  • Behandle med en kur mot skurv. Det finnes spesialprodukter for behandling av skurv i hodebunnen. Dette er produkter som effektivt bekjemper og behandler skurv og flass i hodebunnen, men uten å være for harde mot hodebunnen. Du finner disse produktene på apoteket.
  • Behandling med olje eller krem. Den beste og mest effektive måten å bli kvitt flass i hodebunnen på er å myke opp huden (flassene). Dette kan du gjøre med olje eller krem. Du kan bruke babyolje, eller kanskje du har blitt fortalt at du bare kan bruke matolje som olivenolje eller solsikkeolje. Det kan du også gjøre, men det kan bli ganske fettete, og det er ikke det mest effektive middelet.
  • Bruk en børste eller en tett kam. Når oljen har virket en stund og skurvet har løsnet, kan du nå gni skurvet forsiktig, for eksempel med en myk babytannbørste eller babybørste. Du kan også bruke en tett kam og forsiktig gre håret til babyen i motsatt retning.
  • Vask med sjampo. Oljer og kremer er fettete, så de må tørkes eller vaskes av etterpå. Hvis du vil vaske det av, må du huske at både skurv og olje er vannavstøtende. Det kan derfor være lurt å bruke sjampo i hodebunnen før du tar vann i håret. Du kan bruke babysjampo eller en annen egnet sjampo, for eksempel en spesialsjampo for skurv og flass.

Du vil sjelden kunne fjerne skurv med én enkelt behandling. Som oftest må du bruke en krem, olje eller behandling flere ganger. Skurvet kan også komme tilbake, og du må behandle det flere ganger.

Hvis du ikke lykkes med å fjerne skurvet med de ovennevnte metodene, bør du få legen eller sykepleieren din til å se på det.


Scalp Serum

Et hodebunnsserum er effektivt mot flass, tørr hodebunn og kløe i hodebunnen.

Påfør hodebunnsserum på de berørte områdene i barnets hodebunn om kvelden, la det virke over natten og vask det av neste morgen.

Påfør hodebunnsserum på de berørte områdene i barnets hodebunn om kvelden, la det virke over natten og vask det av neste morgen.


Video: Sånn bruker du produktene ved tørr og kløende hodebunn

Sånn kan man forebygge skurv og flass

Den beste måten å forebygge dannelse av skurv på er å massere barnets hodebunn daglig. Dette øker blodsirkulasjonen, noe som kan bidra til å forebygge dannelsen av skurv. Du kan massere hodebunnen med et håndkle, med en babytannbørste eller babybørste, eller forsiktig gre håret med en fintannet kam. Babyens hodebunn tåler lett massasje, og så lenge du bare berører det myke punktet (fontanellen) forsiktig, skjer det ikke noe.

I tillegg til den daglige massasjen kan du bruke en hodebunnsbehandling. Det kan for eksempel være Scalp Serum fra Australian Bodycare, som inneholder tea tree-olje, som er kjent for å være effektiv mot bakterier, kløe og hudirritasjon. Scalp Serum virker beroligende og pleiende, og du kan bruke den daglig siden den inneholder 100 % naturlige virkestoffer. Tradisjonelle medisiner og kremer mot skurv, flass, bakterier og sopp kan imidlertid bare brukes i en begrenset periode.

Hodebunnsserum med Tea Tree Oil
Hjelper mot flass, tørr og kløende hodebunn
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 179,00 kr
Salgspris Fra 179,00 kr Vanlig pris
Hodebunnsserum med Tea Tree Oil

Årsaker til skurv hos babyer

Skurv eller flass oppstår vanligvis der huden er fet og der det er mange talgkjertler. Dette gjelder også hodebunnen. Normalt vil døde hudceller og dødt hudfett avstøtes, men når de hoper seg opp i huden, vil de fremstå som gulaktige, brunlige eller rødlige flass, dvs. skurv.

Man antar at skurvene oppstår fordi babyens talgkjertler påvirkes av mors hormoner. Den nøyaktige årsaken til at noen spedbarn får skurv, er imidlertid ukjent. Derfor vet man heller ikke hvorfor noen babyer får skurv og andre ikke.

Heldigvis er skurv helt ufarlige og kan behandles, så det er ingen grunn til å bli bekymret hvis babyen din har skurv.


FAQ om arp


Hva er skurv?

Skurv er døde hudceller og dødt hudfett som har samlet seg i huden i stedet for å avstøtes som normalt. Skurv viser seg som gulaktige, brunlige eller rødlige oljeaktige skjell, vanligvis i hodebunnen.


Er skurv farlig?

Skurv er ikke farlig og plager ikke barnet. Men hvis skurvet blir en tykk skorpe, kan det begynne å klø og forårsake ubehag fordi skurvet holder på kroppsvarmen. Skurvdannelse er altså ikke farlig, men det ser ikke pent ut, og det er derfor de fleste ønsker å fjerne skurvet fra babyens hodebunn.


Hvordan fjerner man skurv?

Den beste, skånsomste og mest effektive måten å fjerne skurv på er med olje eller en spesialbehandling og samtidig lett og skånsom hodebunnsmassasje. Du kan massere babyens hodebunn med en myk babytannbørste, babybørste eller forsiktig med en tett kam. Ikke vær redd for å massere babyens hodebunn, så lenge du gjør det forsiktig og skånsomt.


Hvorfor får man skurv?

Man vet ikke nøyaktig hvorfor spedbarn får skurv. Skurv er døde hudceller og dødt hudfett som hoper seg opp i huden i stedet for å avstøtes. Skurv oppstår vanligvis når barnet er noen uker gammelt og forsvinner senest når barnet er noen måneder gammelt.


Hvordan behandler man skurv?

Den beste og mest effektive måten å behandle skurv på er med en olje eller en spesialbehandling. Oljen eller behandlingen løser opp skurvet, og deretter kan du forsiktig fjerne skurvet ved å massere eller gni lett på huden. Deretter kan du bruke en spesialsjampo eller hodebunnsbehandling for å forhindre at skurvet kommer tilbake.

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram