Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er stomatitt og sår i munnen?

Stomatitt og sår i munnen er vanlige problemer som kan forårsake ubehag og smerte. Typene sår inkluderer blemmer, forkjølelsessår og vannkopper, hver med ulike symptomer og årsaker.

Ulike typer sår

Sår i munnen kan variere mye og viser seg ofte som blemmer, røde områder eller hvite flekker. Her er noen vanlige typer:

1. Aftøs stomatitt: Dette er små, smertefulle sår kjent som after. De dukker opp alene eller i klynger og helbreder vanligvis av seg selv innen et par uker.

2. Herpes simplex-virus (forkjølelsessår): Disse sårene skyldes et virus og opptrer typisk på leppene, men kan også forekomme inne i munnen. De starter som små blemmer og utvikler seg til sår.

3. Candidiasis (trøske): En soppinfeksjon som forårsaker hvite flekker i munnen eller på tungen, spesielt hos de med svekket immunforsvar.

4. Lichen planus: En tilstand som fører til hvite, blonderlignende linjer og noen ganger smertefulle sår i munnen.

5. Kreftrelaterte sår: Disse kan oppstå som følge av kreft eller behandling av denne, spesielt etter strålebehandling mot hode- og halsområdet.

6. Traumatiske sår: Skader fra for hard børsting, biting av innsiden av kinnet, eller fra tannregulering kan forårsake disse sårene.

7. Natriumlaurylsulfat-relaterte sår: Tannkrem som inneholder denne ingrediensen kan forårsake eller forverre munnsår hos enkelte individer.

Hver type sår har sin egen årsak og krever ofte forskjellige behandlinger for å helbrede ordentlig og unngå infeksjoner.

Kvinde med sår i munden

Årsaker

Infeksjoner spiller en stor rolle i utviklingen av stomatitt. Dårlig munnhygiene, lav spyttproduksjon, bruk av tobakk, vitaminmangel og bivirkninger fra visse medisiner kan også føre til denne tilstanden.

Barn opplever ofte stomatitt på grunn av virusinfeksjoner, munnsopp og aftøs stomatitt, som viser seg som hvite sår i munnen eller på tungen.

Sykdommer som AIDS, benign slimhinnepemfigoid og lupus erythematosus kan forårsake stomatitt. Stress, røyking og livsstilsfaktorer som dårlig kosthold kan også bidra til problemet.

Å identifisere årsaken er avgjørende for effektiv behandling av stomatitt.

Symptomer

Symptomer på stomatitt varierer, men inkluderer ofte blemmer, sår, rødhet og hvite flekker i munnen. Noen opplever også belegg på tungen. Disse tegnene kan indikere ulike tilstander, fra milde infeksjoner til mer alvorlige virussykdommer.

Både barn og voksne kan bli påvirket, og symptomene kan dukke opp raskt og være smertefulle.

Stomatitt oppstår ofte fra infeksjoner, dårlig munnhygiene eller vitaminmangel. Bruk av tobakk og bivirkninger av medisiner kan også spille en rolle. Det er viktig å gjenkjenne disse symptomene slik at du raskt kan søke behandling og finne den beste måten å ta vare på munnen din.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Behandling av sår og betennelser i munnen

Behandling av sår og betennelser i munnen er viktig for å lindre ubehag. Munnskyll og smertestillende midler kan brukes for å lindre smerte og redusere betennelse. Munnhygiene, inkludert regelmessig børsting og skylling, er avgjørende for å fremme helbredelse og forhindre ytterligere infeksjoner.

Medisinsk behandling

Medisinsk behandling av sår og betennelser i munnen kan inkludere antimykotika, antibiotika og kortikosteroider. Antimykotika til lokal bruk er avgjørende for å holde munnen sunn og bør alltid brukes som foreskrevet.

Antibiotika kan være nødvendig ved bakterielle infeksjoner i munnen, mens kortikosteroider i tablettform kan brukes til å behandle en rekke tilstander.

Strålebehandling mot hode- og halsområdet kan forårsake munnsår som krever medisinsk behandling for å forhindre infeksjon. Topikale NSAID kan lindre smerte, ømhet og hevelse i munnslimhinnen.

Muntørrhet kan håndteres med sukkerfrie tyggegummier, pastiller eller dråper, noe som er viktig for oral helse.

Kostholdsjusteringer

Når man har sår eller betennelser i munnen, er det viktig å justere kostholdet for å unngå irritasjon og ubehag. Her er noen tips for å justere mat- og drikkeinntaket:

1. Unngå krydret mat, sitrusfrukter, eddik og salt, da disse kan forverre smerten.

2. Velg myk og kald mat som yoghurt, gelé eller smoothies som ikke irriterer sårene.

3. Drikk gjennom et sugerør for å unngå kontakt med de ømme områdene i munnen.

4. Unngå alkoholholdige drikker og varme drikker, da disse kan forsinke helingsprosessen.

5. Skjær fast føde i små biter for å minimere tygging og redusere risikoen for ytterligere skade.

6. Sørg for tilstrekkelig væskeinntak for å holde munnen fuktig og fremme helbredelse.

Ved å justere kostholdet på denne måten kan du hjelpe til med å lindre smerten forbundet med munnsår og fremme en raskere helbredelsesprosess.

Munnhygiene

Munnhygiene er viktig for å opprettholde god munnhygiene og forhindre munnsår. Her er noen viktige trinn du kan følge for å sikre optimal munnhygiene:

1. Børst tennene grundig to ganger om dagen med en tannkrem fri for natriumlaurylsulfat for å redusere risikoen for utbrudd.

2. Skyll munnen regelmessig med en alkoholfri munnskyll.

3. Unngå røyking og tobakkprodukter, da de kan forverre munnsår og øke risikoen for komplikasjoner.

4. Hold deg hydrert ved å drikke mye vann hele dagen.

5. Unngå sure eller krydret mat og drikkevarer, da de kan irritere munnslimhinnen og forverre smerten fra sårene.

6. Vær oppmerksom på kostholdet ditt og unngå matvarer som kan utløse eller forverre stomatitt.

Ved å følge disse retningslinjene kan du opprettholde god munnhygiene og redusere risikoen for å utvikle munnsår samt fremme helbredelse når de allerede er til stede.


Forebygging av stomatitt

Hold munnhygienen din på topp ved å børste og rengjøre tennene regelmessig. Lær mer om hvordan du kan beskytte deg mot stomatitt og unngå utløsningsfaktorer. Les videre for nyttige tips.

Hygiene

God munnhygiene er en nøkkelløsning for å unngå stomatitt og sår i munnen. Bruk av tanntråd, tannpirkere og regelmessig tannbørsting kan fjerne bakterier og matrester som kan forårsake infeksjoner.

Fluorbehandling kan også styrke emaljen og forhindre hull, noe som er viktig for å opprettholde god munnhygiene.

Unngå utløsningsfaktorer

For å unngå utløsningsfaktorer for stomatitt og sår i munnen er det viktig å:

1. Holde seg unna tobakksrøyk, da røyking kan forverre tilstanden i munnslimhinnen.

2. Unngå mat eller drikke som er skarpe, varme eller sure, da disse kan irritere sårene.

3. Være bevisst på eventuelle allergiske reaksjoner på visse matvarer og unngå disse.

4. Opprettholde god munnhygiene og unngå traumer i munnen ved å unngå å bite negler eller tygge på hårnåler.

5. Sjekke tannkrem og andre munnhygieneprodukter for eventuelle allergener som kan utløse munnsår.

Kostholdsjusteringer

Kostholdsjusteringer spiller en viktig rolle i forebyggingen og behandlingen av stomatitt. Ved å unngå sure eller skarpe matvarer kan man redusere irritasjonen av munnsårene.

Økt inntak av vitaminer og mineraler gjennom kostholdet kan også styrke immunforsvaret. Hyppige små måltider og å unngå for varm eller kald mat kan ytterligere lindre symptomene på stomatitt.

Stresshåndtering

Stress kan forverre stomatitt, så det er viktig å implementere stresshåndteringsmetoder som trening, meditasjon og dyp pusting. Å identifisere og håndtere stressfaktorer kan bidra til å redusere risikoen for munnsår.

Vurder også å delta i mentale helseprogrammer for å lære mestringsstrategier og styrke din evne til å håndtere stress i hverdagen. Husk at en sunn livsstil med tilstrekkelig hvile også er avgjørende for å redusere stressnivåer og holde stomatitt under kontroll.


Konklusjon

Forebygging er nøkkelen. Munnhygiene skal være på topp, og utløsningsfaktorer bør unngås. Et tilpasset kosthold og effektiv stresshåndtering kan også hjelpe til med å minimere risikoen for stomatitt og sår i munnen. Husk å opprettholde god munnhygiene, unngå utløsningsfaktorer og juster kostholdet for å minimere risikoen for å utvikle munnsår.


FAQ


Hva er de typiske symptomene på stomatitt?

Stomatitt kan vise seg som hvite sår i munnen, smerte og hos både barn og voksne kan det inkludere feber og generell ubehag. Det er viktig å kjenne til symptomene for rask behandling.


Hvordan behandles munnsår?

Behandlingen av munnsår avhenger av årsaken. Mild stomatitt kan behandles hjemme med munnskyll, mens mer alvorlige tilfeller, som herpes labialis eller trøske, kan kreve medisinsk behandling.


Er stomatitt smittsomt?

Ja, visse former for stomatitt, som herpes labialis, er svært smittsomme. Det er viktig å praktisere god hygiene og unngå direkte kontakt hvis du eller noen nær deg har en aktiv infeksjon.


Er det spesifikke årsaker til stomatitt jeg bør være oppmerksom på?

Flere faktorer kan føre til stomatitt, inkludert virusinfeksjoner som herpes zoster, bakterielle infeksjoner, inflammatoriske tilstander som gingivitt, samt cøliaki eller glutenintoleranse.


Hvordan kan jeg forhindre munnsår?

God munnhygiene er essensielt for å forhindre munnsår. Unngå også kjente irriterende stoffer som visse matvarer hvis du har allergier eller intoleranser. Regelmessige tannlegebesøk hjelper også med å holde tannproblemer som hull og periodontitt i sjakk.


Når bør jeg søke profesjonell hjelp for munnsår?

Hvis munnsår ikke leges innen to uker, blir verre, eller hvis du opplever alvorlig smerte, feber eller andre bekymringsfulle symptomer, bør du kontakte en lege eller spesialisttannlege for råd og behandling.


Hvor raskt leges munnsår?

De fleste små munnsår, som after og mindre lesjoner, leges vanligvis innen 7 til 14 dager uten behov for behandling. God munnhygiene og å unngå irriterende mat og drikke kan bidra til å fremskynde helingsprosessen.


Kilder:

healthline.comwebmd.com

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram