Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er årsaken bak intim irritasjon?

Det kan være mange grunner til at du opplever kløe og irritasjon i og rundt underlivet. Avhengig av årsaken til irritasjonen kan det være behov for ulike behandlinger, så det er alltid en god idé å oppsøke lege hvis du er i tvil.

Sopp i underlivet

I noen tilfeller kan ubehaget skyldes en soppinfeksjon. Sopp lever naturlig på slimhinnene i skjeden - spesielt gjærsoppen candida albicans. Dette er i seg selv helt ufarlig. Soppen blir imidlertid en reell infeksjon når den finner gunstige vekstforhold og skaper problemer.

Denne typen gjærsopp er spesielt glad i varme og fuktige områder, noe som gjør skjeden til et ypperlig sted å formere seg. Når soppen får lov til å formere seg, forstyrres den naturlige balansen mellom gjærsopp og andre mikroorganismer i skjeden, noe som resulterer i en soppinfeksjon som ofte gir kraftig kløe og økt utflod. Utfloden kan også endre konsistens og farge. Utflod fra en soppinfisert skjede ser typisk ut som cottage cheese.

Bakteriell ubalanse

I de aller fleste tilfeller skyldes imidlertid intime problemer bakteriell vaginose. Det er ikke en sykdom, men en tilstand der den naturlige bakteriebalansen er forstyrret. Bakterier lever naturlig i og rundt skjeden, og den naturlige bakteriefloraen skaper de beste forutsetningene for beskyttelse mot uønskede bakterier. Skjedens naturlige miljø er surt takket være melkesyrebakterier. Hvis mengden melkesyrebakterier synker, synker også pH-verdien, noe som skaper et mer sårbart miljø.

Men hvorfor får man en bakteriell ubalanse i skjeden? Det kan også være flere årsaker til dette:

  • Overdreven intimhygiene. Det er viktig å holde intimområdet rent. Men hvis du vasker deg for ofte der nede - og med for sterk såpe - forstyrrer du den naturlige balansen i og rundt skjeden.
  • Sex og seksuelle aktiviteter. Sex kan forstyrre bakteriebalansen. Det skyldes at det vaginale miljøet er surt på en syre-base-skala, mens sæd er basisk. Les mer om svie etter samleie her
  • Stramme og tettsittende klær og undertøy. For trange truser hindrer huden i å puste, og det samme gjelder truser av syntetisk materiale. Dette skaper et for varmt og fuktig miljø.
  • Varme bassenger og boblebad. Varmen og fuktigheten i bassenger og spa kan forstyrre balansen i skjeden og skape grobunn for mange bakterier.
  • Plutselige klimaendringer, for eksempel på ferie, kan også endre bakteriefloraen.
  • Medisiner og behandlinger. Ulike medikamenter, for eksempel antibiotika, kan hemme bakterieveksten. Problemet er imidlertid at behandlingen også dreper de "gode bakteriene", slik at balansen forrykkes.

Tørre slimhinner

Skjeden inneholder slimhinner som fuktes av utflod fra skjeden. Men for mange kvinner blir tørre slimhinner et nærmest invalidiserende problem som gir sterke smerter i underlivet. I mange tilfeller skyldes dette at østrogenproduksjonen stopper opp når kvinner kommer i overgangsalderen. Slimhinnene blir tynnere og mer sårbare. Det kan imidlertid også skyldes p-piller eller annen medisinering.

Uansett føles tørre slimhinner ofte som en brennende og sviende følelse i skjeden, og kan være ledsaget av blødninger. Tørr hud sprekker raskere enn godt fuktet hud.


Ta opp kampen mot intime problemer

Når bakteriene virkelig herjer i intimområdet, må du gjøre noe med det. Australian Bodycare har utviklet en unik kombinasjon, Femigel og Femi daily, som effektivt bekjemper bakterier og gjenoppretter den naturlige fuktbalansen. Du trenger ikke å lide i stillhet når det finnes produkter som hjelper deg med å bekjempe intime plager som kløe, irritasjon og tørrhet.

Femigel lindrer allerede eksisterende intimt ubehag, mens Femi daily supplerer med sin forebyggende effekt. Begge gelene er hormonfrie og laget av rene, naturlige ingredienser, slik at de er skånsomme mot den sarte huden i intimområdet. Gelenes høye innhold av Tea tree oil gjør dem unike, da oljen effektivt motvirker bakterier som forårsaker ubehag og plager - og hjelper deg med å gjenopprette og opprettholde en naturlig bakterieflora.

Produktene er dermatologisk testet og er derfor hudvennlige for selv den mest følsomme hud. I en klinisk studie svarte til og med 94 % av kvinnene at Femigel hadde hjulpet dem med tørrhet og irritasjon i underlivet.

Femigel kan brukes to ganger daglig ved alvorlige tilfeller og hver tredje dag ved milde plager. Bruk Femi daglig forebyggende på daglig basis. Påfør den lette gelen på de ytre kjønnsorganene daglig - og bruk den gjerne før og etter at du har hoppet i bassenget på ferien. Dette vil gi deg effektiv hjelp til å motvirke de mange bakteriene fra bassenget.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram