Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er milier?

Milier er små hvite kuler som vanligvis utvikler seg på huden til mennesker i alle aldre. De oppstår typisk på kroppsdeler hvor vi har tettere hårvekst, men ikke på håndflatene eller fotsålene.

Hver milie er en liten cyste fylt med et protein kalt keratin, som naturlig finnes i huden, håret og neglene. Disse cystene er vanligvis rundt 1-2 millimeter i diameter og kan vises som enkle kuler eller i klaser. Derfor kan milier lett forveksles med små kviser eller hårsekker. Men i motsetning til kviser, er ikke milier forårsaket av tilstoppede porer og de forårsaker vanligvis ikke betennelse eller smerte. Faktisk er de små talgkjertler som skiller ut en olje så rik at den blir til sebum.

Sebum er vannavstøtende og beskytter huden mot å miste fuktighet, samt beskytter hår og hud fra å tørke ut.

Milier finnes oftest i ansiktet, spesielt rundt øynene, kinnene og nesen, men de kan også dukke opp på andre deler av kroppen.

Milier deles inn i to hovedtyper:

1 Primære Milier: Disse oppstår spontant, ofte på ansiktene til spedbarn og voksne, og dannes direkte fra avstøtt hud som fanges i små lommer på hudoverflaten.

2 Sekundære Milier: Disse utvikles som følge av hudskader – enten fra brannskader, blemmer eller overdreven soling – som forstyrrer hudens naturlige eksfolieringsprosess.

Selv om milier kan ligne hvite hudormer, er de helt forskjellige av natur og krever ulike behandlingsmetoder. Å forstå disse nyansene er avgjørende for effektiv håndtering og understreker betydningen av tilpassede hudpleierutiner.

Gå direkte til: Hvordan bli kvitt milier


Hva forårsaker milier?

Milier dannes vanligvis når keratin, et naturlig protein i huden, blir fanget under hudens ytterste lag og danner en liten cyste. Flere faktorer kan bidra til dannelsen av milier, og å forstå disse kan hjelpe både i forebygging og behandling.

Vanlige årsaker til milier inkluderer:

1. Opphopning av hudrester: I mange tilfeller dannes milier når døde hudceller ikke avstøtes ordentlig og tetter porene, noe som fører til små cyster. Dette er spesielt utbredt på hud som mangler eksfoliering eller på hudtyper som naturlig er mer tilbøyelige til å beholde døde hudceller.

2. Solskader: Langvarig soleksponering kan skade huden, tykne det ytre laget og gjøre det vanskeligere for døde hudceller å falle av normalt. Dette kan fange keratin under hudoverflaten.

3. Hyppig bruk av hudpleie eller kosmetiske produkter: Tykke kremer og oljer som ikke passer for ens hudtype kan tette hudoverflaten, fange keratin og døde hudceller.

4. Hudskade: Enhver form for hudskade, som brannsår, blemmer eller skrubbsår, kan føre til dannelse av milier når huden leges. Forstyrrelsen forårsaket av skaden kan fange keratin under huden.

5. Genetiske faktorer: Noen mennesker er genetisk disponerte for milier, noe som tyder på at familiehistorikk kan spille en rolle i deres utvikling.

6. Umoden hud hos nyfødte: Hos nyfødte er milier ekstremt vanlige på grunn av deres utviklende hud, som naturlig renser seg selv.

Å forstå disse årsakene hjelper til med å identifisere de beste forebyggende og behandlingsstrategiene, som å velge riktige hudpleieprodukter, beskytte huden mot overdreven soleksponering, og opprettholde korrekte eksfolieringsrutiner.


Hvor kan milier forekomme?

Milier kan oppstå på forskjellige deler av kroppen, hver med spesifikke bekymringer på grunn av områdets følsomhet eller eksponering. Her er en detaljert oversikt over vanlige plasseringer for milier og hensyn for hver:

Milier i ansiktet

Ansiktsmilier er svært synlige og ofte en primær kosmetisk bekymring for mange mennesker.

  • Milier under øyelokkene: Milier under øynene kan ses i kombinasjon med poser under øynene. Kombinasjonen av disse to problemene kan være estetisk uattraktiv og til og med være en årsak til lav selvfølelse, spesielt i tenårene.
  • Milier på haken: Akkurat som med milier under øynene, har mange også milier på kinnene. Her oppstår de av samme grunn som under øynene: porer i huden som er tettet av overskuddssebum like under det ytterste hudlaget.
  • Milier på pannen: Milier er ikke like vanlige på pannen som de er på andre kroppsdeler hvor hårveksten er tettere. Vanligvis forårsaker ikke milier på pannen så mye trøbbel siden håret der er ganske sparsomt. De kan dukke opp som et resultat av overdreven svetting eller bruk av por

Ansiktspakken 5 produkter
5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 799,00 kr
Ansiktspakken 5 produkter - 5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer

Milier på kroppen

Milier på kroppen er mindre vanlige, men kan oppstå på grunn av ulike faktorer som klær som gnisser mot huden eller hudpleieprodukter.

  • Milier på armene: Disse kan oppstå på grunn av tettsittende klær eller dårlige eksfolieringsrutiner, som fanger keratin under huden.
  • Milier på bena: Hvis du har kuler på bena, kan de enten være milier eller små røde kuler kalt keratosis pilaris. Sistnevnte er ikke milier, men de oppstår omtrent på samme måte, det vil si at åpningene til hårsekkene blir tettet fordi kroppen produserer et overskudd av keratin.
  • Milier på halsen: Huden på halsen er delikat og kan utvikle milier på grunn av parfymerte kremer eller solkremer som tetter huden.

3–pack til overproduksjon av talg
renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
3–pack til overproduksjon av talg - renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen

Milier på hodebunnen

Det finnes mange forskjellige typer små kuler man kan ha på hodebunnen. Hvis det er små milier, prøv å ikke overdrive med behandlinger; la dem være, siden de spiller en viktig rolle for hårets helse og velvære. Hvis du finner deg selv med kløende kuler, kan det skyldes andre årsaker, som flass, eksem, lus eller en kombinasjon av disse med talgcyster. I slike tilfeller er det best å konsultere en lege som kan avgjøre om du trenger behandling eller ikke.

Talgcyster i hodebunnen er vanligvis ufarlige og ikke-smittsomme. Du bør nøye vurdere om behandling er nødvendig før du begynner. Hvis du finner små talgcyster, som egentlig bare er små milier, bør du vite at de er der for å holde hårsekkene, og dermed hele håret, i god stand. De beskytter også håret og huden mot bakterier, så de bør bare fjernes fra hodebunnen hvis det er absolutt nødvendig.


Hvordan bli kvitt milier

Å håndtere og fjerne milier involverer en kombinasjon av riktig hudpleiepraksis og, i noen tilfeller, profesjonelle behandlinger. Her er en detaljert veiledning om hvordan man trygt kan adressere milier på ulike deler av kroppen, med både hjemmepleie og profesjonelle alternativer.

Hvordan bli kvitt milier i ansiktet

Ansiktsmilier krever skånsomme, men effektive metoder på grunn av ansiktshudens følsomhet:

  • Regelmessig rensing og eksfoliering: Bruk en mild rensemiddel, morgen og kveld, for å hjelpe med å fjerne døde hudceller og forhindre at keratin blir fanget. Australian Bodycare’s Face Wash er utmerket for rensing uten å strippe hudens naturlige oljer. Den fjerner effektivt bakterier, smuss og eventuelle makeuprester som kan bidra til dannelsen av milier.
  • Dyp rensing av porene: Etter ansiktsrens, påfør Face Tonic med en bomullspad og stryk forsiktig over det rene ansiktet og halsen. Toneren trenger inn i porene og forhindrer at bakterier setter seg i porene og blir til blemmer og milier.
  • Fuktighetsgivende er nøkkelen: Etter rens, påfør en lett fuktighetskrem for å holde huden hydrert. Selv om du har fet hud, er det viktig at du ikke hopper over fuktighetskremen. Hvis du frarøver huden fuktighet, vil den kompensere ved å produsere mer sebum, som kan tette porene dine og forårsake flere milier.
  • Bruk av ansiktsmasker: En eller to ganger i uken kan du bruke en ansiktsmaske før rensing. Ansiktsmasken renser dypt og eksfolierer huden din for å fjerne døde hudceller og giftstoffer som har tettet åpningene til talgkjertlene. Denne effektive behandlingen åpner igjen porene slik at sebum kan stige til overflaten og forsvinne, samtidig som den fjerner alle hudormer.
  • BHA-peeling: BHA, som salisylsyre, er oljeløselig, noe som gjør at den kan trenge dypere inn i porene for å fjerne døde hudceller og overflødig sebum. Dette gjør BHA perfekt for fet hud og områder utsatt for milier som T-sonen. Vår T-Zone peeling med 2% BHA salisylsyre er spesielt effektiv for å forebygge dannelse av milier fordi den eksfolierer inne i porene og på hudoverflaten, og etterlater huden glatt og ren.

Ansiktspakken 5 produkter
5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 799,00 kr
Ansiktspakken 5 produkter - 5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer

Hvordan bli kvitt milier på kroppen

Det er helt normalt å ha milier som dukker opp over hele kroppen, unntatt på håndflatene og fotsålene, hvor det ikke er hårvekst. Milier kan også finnes i høye konsentrasjoner på kjønnsorganene – noe som er helt normalt og nødvendig for at huden der skal beholde fuktighet og forbli myk og glatt.

Så du trenger ikke å bekymre deg hvis du legger merke til små kuler i disse områdene siden alle mennesker har dem, og de er en del av våre grunnleggende kroppsfunksjoner. Hvis du synes milier på kroppen din er pinlige, kan du prøve å fjerne eller redusere dem, men milier i hodebunnen og på kjønnsorganene bør ikke fjernes, da sebum spiller en avgjørende rolle i å holde huden sunn her. Kjertlene produserer sebum, som er nødvendig for å beskytte huden mot uønskede bakterier og fremmede mikroorganismer.

Hvis du ønsker å fjerne dem av estetiske grunner eller hvis de påvirker deg psykologisk (som å påvirke selvtilliten din), er det noen metoder du kan prøve:

  • Riktig kroppshygiene: Dusj regelmessig, spesielt etter å ha svettet, for å holde porene klare. Her kan du bruke vår effektive og milde 

    dusjsåpe

     som vasker bort skitt og overflødig sebum fra huden.
  • Eksfolierende kroppsvasker: Bruk en kroppsskrubb eller en eksfolierende vask en eller to ganger i uken for å hjelpe til med å forhindre oppbygging av død hud. De milde skrubbekornene fjerner effektivt døde hudceller, og etterlater huden myk og glatt.
  • Lett fuktighetskrem: Velg bodylotions som absorberes raskt og ikke etterlater en rest som kan tette porene. Det er viktig å fukte huden din hver dag – selv om du lider av tilstoppede porer eller hudblemmer.

3–pack til overproduksjon av talg
renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
3–pack til overproduksjon av talg - renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen

Profesjonell behandling av milier

For vedvarende milier eller de som er i sensitive eller vanskelige å behandle områder, kan profesjonell behandling være nødvendig:

  • De-roofing: Dette er den vanligste og mest effektive behandlingen. En hudlege bruker en steril nål for å forsiktig fjerne innholdet i cysten. Denne prosedyren bør kun utføres av en profesjonell for å forhindre arrdannelse.
  • Kryoterapi: Frysing av milier med flytende nitrogen kan hjelpe med å fjerne dem, selv om denne metoden er mindre vanlig brukt på grunn av risikoen for hudmisfarging.
  • Kjemiske peeling: Profesjonelle kjemiske peeling kan hjelpe med å fornye huden og redusere utseendet på milier ved å fjerne de øvre lagene av huden hvor miliene er lokalisert.

Det er avgjørende å ikke forsøke å fjerne milier ved å klemme eller plukke på dem, da dette kan føre til arrdannelse og infeksjon. Hvis hjemmemedisiner ikke klarer opp milier eller hvis de er plagsomme, er det best å søke råd fra en hudpleieprofesjonell eller en hudlege.

Ansiktspakken 5 produkter
5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 799,00 kr
Ansiktspakken 5 produkter - 5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer

FAQ


Kan milier forsvinne av seg selv?

Ja, milier kan løse seg opp på egen hånd uten inngrep, spesielt hos nyfødte og små barn. Men hos voksne kan noen milier forsvinne over tid, mens andre kan vedvare og kreve behandling for å bli effektivt fjernet.


Er milier forårsaket av dårlig hygiene?

Nei, milier forårsakes ikke av dårlig hygiene. De er cyster som dannes når keratin blir fanget under hudens overflate og er ikke et resultat av skitt eller uren hud.


Kan du klemme milier?

Det anbefales ikke å klemme milier. I motsetning til kviser er milier harde cyster under huden uten en åpning til overflaten, noe som gjør dem vanskelige å poppe. Å forsøke å gjøre dette kan føre til infeksjon, arrdannelse eller ytterligere hudirritasjon. Det er best å søke råd fra en hudpleieprofesjonell eller hudlege hvis du ønsker å fjerne dine milier.


Hvilke hudpleieprodukter bør jeg unngå hvis jeg har milier?

Hvis du er utsatt for milier, bør du unngå tunge, komedogene kremer og sminke som kan tette porene dine. Velg lette, ikke-komedogene produkter, og vurder å inkludere en mild eksfoliator i din rutine for å hjelpe med å forhindre oppbygging av hudceller.


Hvordan kan jeg forhindre milier?

For å forhindre milier, oppretthold en regelmessig hudpleierutine som inkluderer skånsom rensing og eksfoliering. Beskytt huden din mot overdreven sol eksponering ved å bruke solkrem, og unngå å bruke tunge hudpleieprodukter som kan tette porene.


Når bør jeg se en hudlege for milier?

Du bør konsultere en hudlege hvis miliene er vedvarende, hvis du har bekymringer for utseendet på huden din, eller hvis miliene blir irriterte eller begynner å forårsake ubehag. En hudlege kan tilby profesjonelle behandlinger og skreddersydd rådgivning for å håndtere milier.

Ansiktspakken 5 produkter
5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 799,00 kr
Ansiktspakken 5 produkter - 5 produkter mot kviser, uren hud og hudormer

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram