Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er Keratosis Pilaris?

Keratosis pilaris er en vanlig og ufarlig hudtilstand som primært påvirker hudens overflate. Denne tilstanden er kjent for å forårsake små, tørre kuler eller nupper på huden, spesielt på øvre armer, lår, rumpe, og i noen tilfeller, ansiktet. Selv om den vanligvis ikke er smertefull eller farlig, kan keratosis pilaris være en kilde til kosmetisk bekymring for noen individer.

Kjennetegn ved Keratosis Pilaris:

Nuppete Hud: Det mest karakteristiske kjennetegnet ved keratosis pilaris er utseendet av små, opphøyde nupper på hudoverflaten. Disse nuppene er ofte runde eller ovale og kan variere i farge fra hudfarget til rødlig eller mørkere, avhengig av hudtypen din.

Røff tekstur: Det berørte området kan føles grovt eller sandpapir-lignende å ta på. Dette skyldes opphopning av keratin, et naturlig protein i huden, som kan tette hårfolliklene.

Utslettslokasjon: Keratosis pilaris oppstår typisk i områder med tettere hårvekst, som øvre armer, lår, rumpe, og ansikt. Det kan også dukke opp på ryggen, brystet eller andre områder.

Sesongvariasjon: Symptomene på keratosis pilaris kan endre seg med årstidene. De kan bli mer fremtredende om vinteren når huden er mer utsatt for å bli tørr.

Kløe eller irritasjon: For noen kan keratosis pilaris forårsake kløe eller mild irritasjon. Dette kan føre til et ønske om å klø, noe som kan forverre tilstanden.

Selv om keratosis pilaris er ufarlig, er det viktig å forstå og identifisere dens karakteristiske tegn og symptomer, spesielt hvis du søker behandling eller ønsker å redusere synligheten av de små nuppene på huden din.


Symptomer på Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris har typisk en rekke karakteristiske symptomer som gjør det relativt enkelt å gjenkjenne tilstanden. Her er noen av de vanligste symptomene assosiert med keratosis pilaris:

Nupper: Det mest synlige symptomet er utseendet på små, tørre nupper, ofte runde eller ovale. Disse nuppene er vanligvis harde og kan variere i farge, ofte fra hudfarget til rødlig eller mørkere, avhengig av hudtypen din.

Likhet med talgkjertler: Visuelt kan keratosis pilaris se likt ut som talgkjertler, da begge tilstandene involverer små hudnupper. Det er imidlertid viktig å merke seg at keratosis pilaris er forårsaket av oppbygging av keratin og døde hudceller rundt hårfolliklene, mens talgpropper er resultatet av en oppbygging av talg (olje) i hudens talgkjertler.

Likheter med kviser: Visuelt kan keratosis pilaris ligne på kviser, ettersom begge tilstandene innebærer små hudnupper. En viktig forskjell er imidlertid at keratosis pilaris ikke forårsaker hudbetennelse slik kviser kan.

Typiske lokasjoner: Symptomene ses oftest i områder med tettere hårvekst, som øvre armer, lår, rumpe, og ansikt. Imidlertid kan de også forekomme på ryggen, brystet eller andre kroppsdeler.

Kløe eller irritasjon: Noen personer med keratosis pilaris opplever mild kløe eller irritasjon i de berørte områdene. Dette kan være forårsaket av den grove overflaten og kan føre til et ønske om å klø, noe som kan forverre tilstanden.

Kosmetisk bekymring: Selv om keratosis pilaris vanligvis ikke er smertefullt eller helsefarlig, kan det være en kilde til kosmetisk bekymring for noen mennesker. Synlige nupper, ujevn hud, og kviser kan påvirke en persons selvtillit og selvoppfatning.

Det er viktig å huske på at keratosis pilaris er en vanlig hudtilstand, og symptomene forbedres vanligvis med alderen.

3–pack til keratosis pilaris (kyllinghud)
Reduserer små røde nupper på kroppen fra keratosis pilaris
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
3–pack til keratosis pilaris (kyllinghud) - Reduserer små røde nupper på kroppen fra keratosis pilaris

Hvem kan få keratosis pilaris?

Keratosis pilaris er en vanlig hudlidelse som kan oppstå hos mennesker i alle aldre, men visse grupper kan ha økt risiko:

Barn og tenåringer: Keratosis pilaris forekommer ofte hos barn og ungdom, og det kan starte allerede i barndommen.

Genetikk: Hvis noen i familien din har eller har hatt keratosis pilaris, er det større sjanse for at du også utvikler tilstanden.

Personer med tørr hud: Individer med naturlig tørr hud eller en tendens til tørr hud kan ha høyere risiko for å utvikle keratosis pilaris, ettersom tørr hud kan bidra til oppbygging av keratin og skjell i hårfolliklene.

Personer med underliggende hudsykdommer: Noen individer som lider av andre hudsykdommer som eksem, kan være mer utsatt for keratosis pilaris.

Klima- og sesongpåvirkninger: Keratosis pilaris kan være mer utbredt i kaldt og tørt klima, og symptomene kan variere gjennom året.

Det er viktig å forstå at selv om disse faktorene kan øke risikoen for å utvikle keratosis pilaris, kan tilstanden påvirke hvem som helst, uavhengig av bakgrunn og alder.


Årsaker til keratosis pilaris

Årsakene til keratosis pilaris er fortsatt ikke fullstendig forstått, men forskere har identifisert flere faktorer som kan bidra til utviklingen av denne tilstanden.

Genetiske faktorer

Genetikk kan spille en rolle i utviklingen av keratosis pilaris. Hvis det forekommer tilfeller av keratosis pilaris eller atopisk eksem i familien din, øker risikoen for at du utvikler det.

Overproduksjon av keratin

Keratosis pilaris oppstår når det er en overproduksjon av keratin, et protein ansvarlig for oppbygging av hud, hår og negler. Denne overproduksjonen fører til en opphopning av keratin i hårfolliklene, noe som resulterer i dannelsen av de karakteristiske små nuppene eller kvisene.

Fordøyelsesproblemer

Noen forskere mener at fordøyelsesproblemer, som utilstrekkelig fordøyelse av fett, kan spille en rolle i utviklingen av keratosis pilaris. En ubalanse i fordøyelsessystemet kan påvirke hvordan kroppen absorberer og bruker næringsstoffer som er nødvendige for sunn hud.


Diagnose

Diagnosen av keratosis pilaris er vanligvis basert på en fysisk undersøkelse av huden og en vurdering av de karakteristiske symptomene. Det er ofte enkelt for en lege eller hudlege å identifisere tilstanden ved bare å inspisere det berørte området.

Legen vil inspisere de berørte områdene av huden, typisk på øvre armer, lår og rumpe. Diagnosen kan vanligvis stilles ved å observere de karakteristiske små, grove nuppene og de mulige innvokste hårene.

I sjeldne tilfeller hvor det er usikkerhet om diagnosen, kan det utføres en hudbiopsi. Dette innebærer fjerning av en liten prøve av huden fra det berørte området og analysere den under et mikroskop. Dette kan hjelpe med å utelukke andre hudtilstander.

Siden keratosis pilaris vanligvis er en lett gjenkjennelig tilstand, krever diagnosen ofte ikke komplekse tester eller prosedyrer. Det viktigste er å nøyaktig identifisere tilstanden for å velge den mest passende behandlingsmetoden.


Hvordan behandle keratosis pilaris?

Selv om keratosis pilaris vanligvis er en godartet tilstand som ikke krever behandling av medisinske årsaker, søker noen mennesker måter å redusere synligheten av de grove nuppene og forbedre hudens utseende. Forskjellige behandlingsalternativer kan hjelpe med å minimere symptomene på keratosis pilaris. Behandlingen kan variere fra enkle endringer i hudpleierutinen til medisinske prosedyrer. Her er noen av de mest brukte behandlingsmetodene:

Endringer i hudpleierutinen

Grunnleggende hudpleieprinsipper kan hjelpe til med å redusere symptomene på keratosis pilaris. Dette inkluderer:

Bruk av fuktighetskremer: Regelmessig bruk av fuktighetskrem eller lotion kan hjelpe til med å rense og mykgjøre huden og redusere tørrhet, som kan minimere synligheten av de grove nuppene.

Forsiktig eksfoliering: Bruk en mild eksfolierende kroppsskrubb eller børste for å forsiktig fjerne døde hudceller fra det berørte området. Vær forsiktig så du ikke overdriver eksfolieringen, da dette kan forverre tilstanden.

Laserbehandling

Laserbehandling kan være en effektiv måte å redusere synligheten av keratosis pilaris på. Lasere bruker intensivt lys til å målrette og forbedre hudens tekstur. Dette kan redusere ruheten og forbedre hudens utseende.

Krembehandling

Det finnes kremer og salver som inneholder aktive ingredienser som salisylsyre, melkesyre, urea eller Tea Tree Oil, som kan hjelpe med å rense og myke opp huden ved å takle keratinoppbygging. Disse produktene kan forbedre utseendet på keratosis pilaris over tid ved regelmessig bruk.

3–pack til keratosis pilaris (kyllinghud)
Reduserer små røde nupper på kroppen fra keratosis pilaris
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
3–pack til keratosis pilaris (kyllinghud) - Reduserer små røde nupper på kroppen fra keratosis pilaris

Kortikosteroidkrem

I noen tilfeller kan en reseptbelagt kortikosteroidkrem brukes for å redusere betennelse og kløe forbundet med keratosis pilaris. Dette brukes vanligvis som en midlertidig behandling.

Kjemiske Peeling

Kjemisk peeling utført av en profesjonell hudlege kan hjelpe med å fjerne de øverste lagene av døde hudceller og forbedre hudens tekstur.

Det er viktig å merke seg at behandling av keratosis pilaris vanligvis er en langvarig prosess, og symptomene kan komme tilbake hvis behandlingen stoppes. De beste behandlingsmetodene kan variere fra person til person, så det er lurt å konsultere en hudlege eller hudpleieekspert for å utvikle en tilpasset plan.


Selvpleie og forebygging

Selv om keratosis pilaris ikke kan forhindres helt, er det tiltak du kan ta for å redusere risikoen for utbrudd og forbedre hudtilstanden. Selvpleie spiller en avgjørende rolle i håndteringen av keratosis pilaris og kan bidra til å opprettholde sunn hud. Her er noen tips for selvpleie og forebyggende metoder:

Regelmessig eksfoliering: Bruk en mild eksfolierende skrubb eller børste for å forsiktig fjerne døde hudceller fra de berørte områdene. Unngå å overeksfoliere, da dette kan forverre tilstanden.

Fuktighetsgivende: Bruk regelmessig en god fuktighetskrem for å holde huden hydrert og redusere tørrhet, noe som kan minimere synligheten av de grove nuppene. Det kan være lurt å starte med forebyggende hudpleieprodukter tidlig på høsten, ettersom tilstanden ofte forverres om vinteren når huden blir tørrere.

Unngå å klø: Unngå å klø eller plukke på de berørte områdene, da dette kan forverre betennelse og irritasjon.

Mild rensing: Bruk milde såper og rensemidler for å unngå å tørke ut huden. Unngå også veldig varmt vann, da det kan forverre tørrheten.

Solbeskyttelse: Beskytt de berørte områdene mot overdreven sollys ved å bruke solkrem eller dekke dem til med klær. Sollys kan forverre tilstanden.

Hydrering: Drikk nok vann for å opprettholde generell hydrering, noe som også er viktig for sunn hud.

Unngå stramme klær: Bruk løse og pustende klær for å redusere friksjon på huden, spesielt i de berørte områdene.

Sunn kost: En balansert kost rik på vitaminer og antioksidanter kan støtte hudhelsen. Vurder å inkludere matvarer som frukt, grønnsaker og fisk i kostholdet ditt.

Stresshåndtering: Stress kan forverre noen hudtilstander. Prøv å finne måter å håndtere stress på, som meditasjon, yoga eller dyp pusting.

Selv om keratosis pilaris ofte kan være en kronisk tilstand, er det mulig å forbedre hudens utseende og minimere symptomene med riktige pleiemetoder. Vær tålmodig og konsekvent med hudpleierutinen din, og søk profesjonell veiledning hvis du har spørsmål eller bekymringer. Det er alltid lurt å konsultere en hudlege eller hudpleieekspert hvis du trenger ytterligere råd om hvordan du skal ta vare på og forebygge keratosis pilaris.

3–pack til keratosis pilaris (kyllinghud)
Reduserer små røde nupper på kroppen fra keratosis pilaris
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
3–pack til keratosis pilaris (kyllinghud) - Reduserer små røde nupper på kroppen fra keratosis pilaris

Ofte stilte spørsmål om keratosis pilaris


Hva er keratosis pilaris?

Keratosis pilaris er en vanlig hudtilstand som resulterer i små, ru nupper på huden, ofte på overarmene, lårene, kinnene eller baken.


Hvorfor får folk keratosis pilaris?

Keratosis pilaris skyldes oppbygging av døde hudceller i hårsekkene. Hvis det er tilfeller av keratosis pilaris eller atopisk dermatitt i familien din, kan du ha høyere risiko for å utvikle det selv.


Er keratosis pilaris smittsomt?

Nei, keratosis pilaris er ikke smittsomt og kan ikke overføres fra person til person.


Hvordan kan jeg behandle keratosis pilaris?

Behandlingsalternativer inkluderer fuktighetskrem, mild eksfoliering, bruk av produkter med salisylsyre eller glykolsyre, samt profesjonelle behandlinger som laserterapi.


Hjelper sollys med keratosis pilaris?

Sollys kan noen ganger redusere synligheten av keratosis pilaris, men det er viktig å bruke solbeskyttelse, da solen kan forverre tilstanden.


Bør jeg konsultere en lege for keratosis pilaris?

Hvis keratosis pilaris påvirker livskvaliteten din eller hvis du er usikker på hvordan du skal behandle det, bør du konsultere en hudlege.


Kan keratosis pilaris fjernes?

Det er ingen kjent kur for keratosis pilaris, men det kan håndteres og forbedres med riktig pleie.


Hvordan kan jeg forebygge keratosis pilaris?

Regelmessig bruk av fuktighetskrem, mild hudpleie og unngåelse av overdreven eksfoliering kan bidra til å forebygge keratosis pilaris.


Er keratosis pilaris det samme som akne?

Nei, selv om keratosis pilaris og akne kan se like ut, er de forskjellige hudtilstander. Keratosis pilaris innebærer ikke hudbetennelse som akne gjør.


Kan keratosis pilaris forekomme i ansiktet?

Ja, keratosis pilaris kan forekomme i ansiktet, selv om det er vanligere på kroppen.


Kan barn få keratosis pilaris?

Ja, keratosis pilaris kan oppstå hos barn og voksne i alle aldre.


Er det nødvendig å behandle keratosis pilaris av helsemessige årsaker?

Selv om keratosis pilaris vanligvis anses som et kosmetisk problem, kan det i noen tilfeller være så utbredt eller forårsake så betydelig ubehag at det kan være hensiktsmessig å søke behandling.


Hvor lang tid tar det å se forbedringer med behandling av keratosis pilaris?

Resultatene avhenger av behandlingsmetoden og kan variere fra person til person, men det kan ta flere uker til måneder å se betydelige forbedringer.

3–pack til keratosis pilaris (kyllinghud)
Reduserer små røde nupper på kroppen fra keratosis pilaris
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
3–pack til keratosis pilaris (kyllinghud) - Reduserer små røde nupper på kroppen fra keratosis pilaris

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram