Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Talgkjertel - alt du trenger å vite

De små hvite nuppene er ofte talgkjertler, som kommer fra kjertler som vi mennesker har på nesten alle deler av kroppen.

Så hvordan fjerner vi dem? Hvordan behandler vi dem, og er behandling i det hele tatt nødvendig? Vi går nærmere inn på disse og lignende spørsmål i denne guiden om talgkjertler, der du får vite alt du trenger å vite om disse irriterende små nuppene.

Les mer om: Talgkjertler i ansiktet

Hos mindre barn kan man se røde nupper– Disse er ikke talgkjertler og skal ikke behandles på samme måte.

TalgknopperBody Scrub


Hvorfor får man nupper i huden?

Du får talgkjertler automatisk, ettersom kroppen produserer dem som en del av beskyttelsen av hud og hår. Derfor skal du også være veldig forsiktig med å forveksle talgkjertler med kviser, uren hud eller akne.

Det er imidlertid mange som ønsker å redusere mengden talgkjertler av kosmetiske årsaker.

Spesielt blant unge mennesker er det mange som synes det er ubehagelig å ha talgkjertler på øyelokkene, bena, brystene eller kjønnsorganene.

Og særlig for unge mennesker vil problemet være større ettersom hormonproduksjonen øker dramatisk i puberteten. Og siden talgkjertler er en effekt av hormonproduksjonen, vil de være hyppigere og langt mer utbredt hos unge mennesker i puberteten.

Talgkjertler oppstår ofte i områder av huden der det vokser hår. De oppstår naturlig og av seg selv, så det er ikke på grunn av en bestemt livsstil at du kan oppleve dem over hele kroppen.


Hvordan fjerner du talgkjertler på kroppen?

Se i videoen hvordan du bruger en body scrub mot talgkjertler

3–pack til overproduksjon av talg
renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
3–pack til overproduksjon av talg - renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen

Kanskje har du lurt en stund på hvordan du kan bli kvitt talgkjertlene dine. Og svaret er faktisk ganske enkelt. Generelt sett må du gjøre to forskjellige ting for å bli kvitt talgkjertlene dine.

OBS: Husk alltid at du ikke bør bekjempe talg i hodebunnen eller på kjønnsorganene, da disse er viktige for hudens helse på disse områdene.

Trinn 1 – Fjern gamle hudceller:

 • Eksfolier 1-2 ganger i uken for å fjerne de gamle hudcellene på de delene av kroppen der du ønsker å fjerne nuppene.
 • Eksfoliering av huden kan gjøres på flere forskjellige måter, blant annet med tørrbørsting, med en skrubb, som er en mekanisk peeling, eller med en kjemisk peeling.
 • En svært skånsom peeling kan gjøres med en vaskeklut, med eller uten såpe. Det er viktig å bruke en ren klut hver gang, slik at du ikke tilfører huden en masse bakterier og dermed urenheter.

Hvis du velger denne metoden, anbefaler vi at du bruker vår kroppsskrubb for å eksfoliere kroppen. Denne kroppsskrubbingen bekjemper bakterier og fjerner overflødig hudfett.

Velg en dyptrensende body scrub

 • Hvis du velger å bruke skrubb, må du først fukte huden under en varm dusj. Deretter masserer du huden grundig i sirkelbevegelser med skrubben eller peelingproduktet. Begynn med føttene og arbeid deg oppover til skuldrene. Skyll deretter med varmt vann og vask kroppen med kroppsvask.
 • En kjemisk peeling er en svært mild form for eksfoliering. Ved denne metoden fjernes de døde hudcellene ved hjelp av en syre. Det er en svært effektiv og skånsom metode som kan brukes opptil 1-2 ganger om dagen, i motsetning til andre mekaniske metoder som er for tøffe for huden til å brukes hver dag.

Alternativ metode

 • En helt annen metode for å fjerne gamle hudceller er tørrbørsting, som er et eldgammelt skjønnhetsritual som stimulerer blodsirkulasjonen. Tørrbørsting gjøres, som navnet antyder, på tørr hud, i motsetning til de andre nevnte metodene. Tørrbørsting gjøres før du tar et bad som en del av hudpleierutinen.
 • Børst med lange, rette strøk mot hjertet - begynn med føttene og børst innover fra kroppens ytterpunkter. Børst hele kroppen med unntak av den sarte huden i ansiktet, på brystene og brystkassen.

Avsluttende behandling

 • Uansett hvilken metode du bruker, er det viktig at du avslutter behandlingen med en god fuktighetskrem med høyt fuktighetsinnhold, for eksempel denne Body Lotion.

Husk alltid å være på utkikk etter tegn på at huden din har blitt over-peeling: rødhet, røde flekker, irritasjon og tørrhet.

3–pack til overproduksjon av talg
renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
3–pack til overproduksjon av talg - renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen

Steg 2 – Smør huden din

Når du er ferdig med eksfolieringen, skrubben eller peelingen - det finnes mange navn på det - er det tid for neste del av behandlingen: Smør huden for å holde den fuktig.

 • Hold alltid huden fuktig - gjerne med en fuktighetskrem som motvirker bakterier, for eksempel Australian Bodycares Body Lotion.
 • Etter eksfoliering bør du alltid smøre huden med en fuktighetskrem.
 • Fuktighet binder seg til fuktighet, så du kan med fordel bruke bodylotion, for eksempel Australian Bodycare Body Lotion, mens huden fortsatt er litt fuktig etter dusjen - eller etter badstuen.

Behandling av talgkjertler er lett og enkelt å komme i gang med, og du kan gjøre det på egen hånd relativt rimelig. Ved vanskeligere behandlinger eller hvis talgkjertlene er tilstoppet, kan det være nødvendig å oppsøke lege, da blokkerte talgkjertler for eksempel kan fjernes ved et kirurgisk inngrep.

Dette bør ikke forsøkes på egen hånd, da det må gjøres riktig for å unngå hudirritasjon og forverring av problemet.

3–pack til overproduksjon av talg
renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
3–pack til overproduksjon av talg - renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen

Hva er talgkjertler?

Talgkjertler er små hvite nupper som oppstår over hele kroppen. De er hovedsakelig synlige på områder av kroppen der vi har mye hårvekst. Vi har imidlertid ikke talgkjertler i håndflatene eller under føttene.

De små prikkene eller kulene kan se ut som små kviser eller hårsekker. De er i virkeligheten små talgkjertler som skiller ut en olje som er så tykk at den blir til talg.

Talgkjertler oppstår ved hårfestet på hudoverflaten fordi hudceller fanges i små lommer i dette området. Knoppene er ufarlige, og talg er faktisk nødvendig for ulike kroppsfunksjoner.

Talg spiller blant annet en avgjørende rolle når det gjelder å holde huden ren og holde vann og væske borte. Fordi talg er vannavvisende, bidrar det for eksempel til å lede tårene bort fra øyekantene. I tillegg bidrar talg til å beskytte hår og hud mot å tørke ut eller sprekke.

Sist, men ikke minst, bidrar talg til å redusere og forhindre vekst av visse mikroorganismer, inkludert bakterier. Dette er en av grunnene til at talg spiller en aktiv rolle i å holde huden vår frisk.


Talgkjertler på kroppen

Talgkjertler finnes naturlig overalt på kroppen, med unntak av håndflatene og under føttene, der vi ikke har hår. Det samme gjelder kjønnsorganene - også her er talgkjertlene helt naturlige og helt nødvendige for å holde huden sunn, glatt og smidig.

Derfor bør du heller ikke bekymre deg for at det oppstår knuter på disse områdene, for alle har slike, og de er en naturlig del av kroppens funksjon. Hvis talgknutene på kroppen din er plagsomme, kan du prøve å fjerne eller minimere dem. Du bør imidlertid aldri prøve å fjerne dem i hodebunnen eller på kjønnsorganene, der talg spiller en svært viktig rolle for å holde huden sunn.

Vi har imidlertid talgkjertler på kroppen av naturlige årsaker, ettersom kjertlene produserer talg som bidrar til å beskytte huden mot bakterier og andre mikroorganismer.

Derfor bør talgknuter på kroppen generelt ignoreres, men hvis du opplever kosmetiske problemer og det påvirker selvfølelsen eller lignende, bør du vurdere å eksfoliere, skrubbe og fukte huden med bodylotion for å redusere mengden synlige talgknuter.

3–pack til overproduksjon av talg
renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
3–pack til overproduksjon av talg - renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen

Talgkjertler på ryggen

Ved siden av ansiktet, brystet og lysken er talgkjertler på ryggen et av de vanligste områdene med synlige kosmetiske plager. Men i likhet med kviser på ryggen er talgkjertler på ryggen svært vanlige, siden det er et av de stedene på kroppen der vi har flest talgkjertler. Derfor er det også et av de områdene der det er størst sannsynlighet for å få forstørrede talgkjertler. Forstørrede talgkjertler på ryggen kan føre til ekstra ubehag for de som rammes, så det kan være lurt å oppsøke lege for behandling.

Ryggfett er imidlertid verken farlig eller smittsomt, så du bør vurdere om det er verdt å la deg behandle.

Talgkjertler armer

Talgkjertler på armene er også helt naturlig, og så lenge det bare er snakk om nupper, kan du bruke en mild skrubb for å holde utseendet under kontroll hvis du føler for det. I tillegg er det alltid viktig å fukte huden godt, slik at kroppen ikke produserer ekstra talg for å holde huden fuktig. Hvis huden ikke er fuktet, vil du oppleve at kroppen automatisk øker talgproduksjonen, noe som kan forverre problemet med talgkjertler under armene. Vår bodylotion med antiseptisk Tea Tree Oil pleier huden og holder den fri for bakterier.

Hvis du føler at du har problemer med talgkjertler på armene eller andre steder på kroppen, kan du starte med en skånsom peelingbehandling som fjerner gamle lag med døde hudceller.

Nupper på beina

Hvis du opplever ujevnheter på beina, kan det enten være talgkjertler eller andre små, røde ujevnheter som kalles Keratosis Pilaris. Sistnevnte er ikke talgkjertler, men de oppstår på samme måte fordi utgangene til hårsekkene på bena har blitt tilstoppet på grunn av for mye kreatin i huden.

Når det gjelder talgkjertler på beina, kan du behandle dem med en mild skrubb eller kjemisk peeling for å rense porene i huden på bena. På denne måten fjernes døde hudceller, huden får puste og talgknutene forsvinner eller reduseres.

Denne typen knuter på beina er ikke farlige. Mange mennesker, spesielt kvinner, opplever imidlertid ofte kosmetisk ubehag på grunn av ujevnhetene. Det er spesielt plagsomt om sommeren, når mange liker å gå barbeint, og det kan selvsagt føles irriterende å ha små ujevnheter på beina.

3–pack til overproduksjon av talg
renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
3–pack til overproduksjon av talg - renser, eksfolierer og fukter huden på kroppen

Talgkjertler i ansiktet

Talgkjertler i ansiktet er ikke uvanlig, siden det er et av områdene med flest talgkjertler. Spesielt kan talgkjertler dukke opp på øyelokkene, rundt øynene og i T-sonen, som er det området som er mest utsatt for fet hud.

Vi har alle en rekke store talgkjertler på selve øyelokkene. Disse talgkjertlene, eller talgkjertlene, skiller ut talgsekret som bidrar til å lede væsken fra tårene våre bort fra øyelokkskantene. Ikke bare er det nødvendig, men vi produserer konstant tårevæske for å hindre at øynene tørker ut, og det er en aktiv del av vår kroppsfunksjon når vi gråter.

Du må være spesielt forsiktig når du behandler talgkjertler i ansiktet. Huden her er svært skjør, og det kan lett oppstå bakteriedannelse under behandlingen. I noen tilfeller kan du også oppleve talgkjertler på siden av nesen og på kinnbena

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Talgkjertler under og rundt øynene 

Talgkjertler under øynene og talgkjertler rundt øynene er også typisk for personer som opplever en større vekst av talgkjertler enn normalt.

Disse bør behandles på samme måte som de på øyelokkene - forsiktig og skånsomt. Husk også alltid at det er forskjell på talgkjertler og hudormer eller kviser, som også oppstår på de samme stedene.

Talgkjertler under øynene er spesielt synlige hvis du også har poser under øynene. Kombinasjonen av disse to tingene kan være kosmetisk irriterende og kan redusere selvfølelsen, spesielt i puberteten.

Talgkjertler på kinnene

På samme måte som mange opplever talgkjertler under øynene, er det også mange som har problemer med talgkjertler på kinnene. Disse oppstår av samme grunn som de andre: Tette porer i huden, der talg bygger seg opp like under hudoverflaten.

Hvis du har talgkjertler på kinnene og ønsker å bli kvitt dem, kan du bruke en mild skrubb.

Talgkjertler i pannen

Talgkjertler i pannen er ikke like vanlig som på andre deler av kroppen der vi har mer hårvekst.

Ofte vil det ikke være noe stort problem med Talgkjertler i pannen, siden hårveksten der er liten. Hos noen kan det imidlertid utvikle seg større talgkjertler i pannen, og det kan føles nødvendig å behandle dem. Dette gjør du på samme måte som med de andre: Bruk en egnet skrubb som ikke er for sterk, og sørg for å være ekstra forsiktig.

Talgkjertler i hodebunnen

Talgkjertler i hodebunnen er ganske vanlige og naturlige, og det er et av de områdene på kroppen der de oftest finnes. Det er svært viktig at du ikke begynner å fjerne talgkjertlene i hodebunnen, da dette er et av de viktigste stedene de finnes.

Hodebunnen trenger talget som skilles ut for å holde huden sunn og smidig. Derfor bør du ikke begynne å bruke skrubb eller andre behandlinger for å fjerne talgkjertlene i hodebunnen.

Nupper i hodebunnen

Hvor lenge har du nupper i huden? Det er vanskelig å gi et definitivt svar på dette spørsmålet, da det vil være individuelt.

Vi har talgkjertler hele livet fordi de er et resultat av tilstoppede talgkjertler. Og siden vi har talgkjertler stort sett overalt på kroppen, vil det alltid være en sjanse for å utvikle talgkjertler.

Hvis du er i puberteten nå og lurer på hvor lenge du vil ha talgkjertler, kan vi berolige deg med at overvekst av talgkjertler er mest utbredt i disse årene. I puberteten opplever både jenter og gutter et økt nivå av kjønnshormoner i blodet, blant annet det mannlige kjønnshormonet testosteron. Dette hormonet omdannes av enzymer i talgkjertlene til et mer aktivt hormon, noe som fører til forstørrelse av talgkjertlene og økt talgproduksjon. Hormoneffekten fører også til endringer i talgkjertelens utløp og øker risikoen for at utløpet blokkeres.

Resultatet er en større tendens til å utvikle talgkjertler, hudormer og uren hud i puberteten.


Hva er hårsekker?

Hårsekkene er små fordypninger i underhudsvevet, også kjent som dermis. Hårfollikkelen, også kjent som hårsekken, er stedet der håret vårt dannes av spesialiserte hudceller.

Hårsekkene er hårets rot, og det er formen på hårsekken som bestemmer hvordan håret vårt ser ut. En hårsekk kan for eksempel være spiralformet, slik at produksjonen av hår fra denne typen hårsekk vil resultere i krøllete hår.

Talgkjertlene ligger på siden av hårsekken i underhuden, og det er fra disse at kroppen vår produserer talg. Talg fungerer som et sunt og naturlig smøremiddel for hår, hårstrå og hud. Hvis du har problemer med fett hår, skyldes det en overproduksjon av talg.

Hvis en hårsekk blokkeres og ikke får puste, oppstår det betennelse i hårsekken. Når hårsekkene blir betente, kan hårene vokse innover - også kjent som inngrodde hår. er, hudormer og uren hud i puberteten.


Hva er talgkjertler?

Talgkjertler er små kjertler som finnes over hele kroppen. De finnes imidlertid ikke i håndflatene og under føttene, men ellers finnes de over hele kroppen. De er vanligst på de områdene av kroppen som er mest dekket av hår.

Dette skyldes at talgkjertlene er forbundet med hårsekkene fordi de produserer talg, som bidrar til å beskytte håret og holde det sunt og smidig. Men vi har også talgkjertler andre steder på kroppen som ikke er helt dekket av hår. Vi har for eksempel talgkjertler på øyelokkene, penis, kjønnsleppene og brystvortene.

LES OGSÅ : Kviser på kjønnsleppene - Årsaker og behandling

Husk alltid at du ikke skal fjerne talgkjertler på penis, kjønnslepper eller i hodebunnen. Hvis du er mann og oppdager små hvite prikker på pungen som ser ut som talgkjertler, er dette faktisk hårsekker og skal ikke fjernes.

Grunnen til at de er spesielt synlige der, er at det ikke er samme fett- og hudlag som på resten av kroppen, noe som gjør talgkjertler og hårsekker mer fremtredende.


Tette talgkjertler - er det farlig?

En tilstoppet talgkjertel er ikke farlig, men den er plagsom og befinner seg på et sted på kroppen der den av kosmetiske grunner ikke er ønsket. En tilstoppet talgkjertel er et hulrom i underhuden der talg og talg har samlet seg fordi poren i talgkjertelen er blokkert. Hvis talgkjertelen blir tilstoppet, kan de døde hudcellene og talget ikke komme ut og bort, og dermed hoper det seg opp.

En tilstoppet talgkjertel er også kjent som en talgcyste eller et atherom. Den ser vanligvis ut som en rund klump dypt inne i huden. Hvis den er infisert, kan det være en liten svart prikk i midten.

Det er vanligst å få problemer med tette talgkjertler i ansiktet, hodebunnen, nakken og øvre del av ryggen. Tette talgkjertler eller talgcyster kan imidlertid også forekomme relativt hyppig i pungen eller lysken hos menn. Hvis du har en tilstoppet talgkjertel som plager deg, kan den fjernes av en lege. Dette gjøres som et mindre inngrep under lokalbedøvelse.


Hva er en talgknute?

En talgknute er det samme som den typen blokkering av talgkjertlene vi nevnte ovenfor. En talgknute er også kjent som et aterom, og viser seg som en rund klump på huden. Talgknuter oppstår fordi talg, som normalt fungerer som smøremiddel for hårene på vei ut gjennom hårsekken, blir blokkert og fanget. Talgen bygger seg langsomt opp og danner en hard klump like under det øverste hudlaget. En talgknute er i utgangspunktet ufarlig og bør ikke behandles med mindre du opplever rent kosmetisk ubehag.

Problemet med talgknuter er at de kan bli infisert hvis det kommer bakterier utenfra. Hvis dette skjer, kan talgkjertelen utvikle seg til en byll. Sørg derfor for å oppsøke fastlegen din eller en hudlege (dermatolog) hvis en talgkjertel blir infisert.


Hva er en fettknute?

Det er lett å forveksle en talgknute og en fettknute. Men som en tommelfingerregel kan man si at fettknuter har en tendens til å være større enn talgknuter. Fettknuter vil også være mykere og ligge dypere i huden.
En fettklump i huden kalles lipom og er en godartet klump i huden. Fettknuter oppstår i underhuden som følge av at fettceller i huden vokser sammen og danner en knute. En godartet fettknute har vanligvis ingen kosmetisk betydning og krever derfor sjelden behandling. Den gjør ikke vondt eller gir ubehag på annen måte, med mindre den for eksempel trykker mot en nerve.

En fettknute har en myk, gummiaktig konsistens og kan fritt skyves rundt under huden. Du bør ikke tenke på å behandle fettknuten med mindre du virkelig har kosmetiske problemer med den. I så fall kan legen din hjelpe deg med å fjerne den.

Man vet ikke hvorfor fettknuter oppstår, men noen mennesker er mer disponert for å få dem enn andre. Fettknuter er arvelige og kan som regel ikke forebygges. Du kan få en fettknute hvor som helst på kroppen, ettersom fettceller finnes overalt. De oppstår imidlertid vanligvis på overkroppen.


Hva er en hudormefjerner?

En hudormfjerner brukes til å fjerne hudormer og kviser på kroppen. En hudormfjerner brukes vanligvis i ansiktet, da det er her de fleste opplever kosmetisk ubehag fra hudormer.

Det finnes to hovedtyper av hudormfjernere. Den første er et lite verktøy som rett og slett kalles en hudormfjerner, men som også er kjent som et komediespyd. Denne hudormefjerneren er vanligvis laget som et 2-i-1-verktøy, som med sine to forskjellige ender kan brukes til å fjerne henholdsvis kviser og hudormer.

En hudormfjerner er formet som et lite, langt og tynt spydlignende verktøy med en flat og en rund ende. Den flate enden brukes til å fjerne hudormer ved å trykke direkte på hudormen, mens den runde enden brukes til å klemme ut kviser.

Den største fordelen med å bruke en hudormfjerner i stedet for å trykke med fingrene er at du sparer huden for irritasjon og mer smerte. Det er også en mer effektiv metode, ettersom du blir kvitt hudormene raskere og enklere enn med fingrene.

Den andre hovedtypen av hudormefjerner kalles black mask eller rensemaske. En black mask er en tube eller et kar med et flytende hudpleieprodukt som du smører på ansiktet - derav navnet maske.

Dette er en type eksfolieringsbehandling der du lar masken sitte på i den tiden som er angitt på produktet, før du tar den av og skyller godt. En svart maske brukes til å fjerne gamle døde hudceller og giftstoffer som har blokkert talgkjertelens utløp. Denne behandlingen åpner porene i huden igjen, slik at talget kan slippe ut og forsvinne, og dermed forsvinner også hudormen.

LÆS OGSÅ: Hvordan fjerner man hudormer

Ansiktsmaske mot kviser og uren hud
Dyprensende ansiktsmaske med Tea Tree Oil mot hudormer og kviser
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 199,00 kr
Salgspris 199,00 kr Vanlig pris
Ansiktsmaske mot kviser og uren hud - Dyprensende ansiktsmaske med Tea Tree Oil mot hudormer og kviser

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram