Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvordan oppstår uren hud, og hvordan kan du få huden din ren og pen?

Kviser oppstår på grunn av hudbakterien propionebacterium acnes, som lever av hudfettet ditt.

Bakterier er en naturlig del av ansiktet ditt, og det er først når talgkjertlene blir irritert eller det oppstår overproduksjon av hudfett at problemet - altså kvisen - oppstår. For når hudfettet ditt brytes ned, dannes det både avfallsstoffer og fettsyrer. De kan irritere talgkjertlene dine til de går betennelse i dem, og så er vi i gang.

Betennelsen viser seg først som ømme, røde, små nupper, som så kan utvikle seg til kviser som inneholder nedbrutt hudfett. Det vil si de kvisene du kjenner så altfor godt til. Røde nupper som inneholder gulaktig puss.

Hvordan ser kviser og uren hud ut?

Kviser kan både være små og store, og du kan få både innvendige kviser, utvendige kviser, små. Hvite nupper og hudormer. Men felles for dem alle er at de kommer fordi talgkjertlene dine (porene dine) er blitt irritert og tette.

Når det er sagt, kan det være mange årsaker til at du får kviser - og i de aller fleste tilfellene kan du gjøre mye selv for å få en ren hud.

Årsaker til at du får uren hud:

  •  Gener – genene dine kan ha en avgjørende betydning for å du får kviser eller akne. Hvis foreldrene dine har slitt med uren hud, kan du ende opp med det samme problemet. Hvis du sliter med alvorlig akne, kan det være smart å oppsøke fastlegen for å be om hjelp.
  •  Hormoner – hormoner som raser rundt i kroppen kan gi uren hud. Det gjelder både tenåringer, gravide, i forbindelse med menstruasjon og andre hormonelle endringer.
  •  Stress – kroppen din arbeider overtid når du er stresset, og det gir kroppen problemer med å holde kviser og uren hud nede. Stress er dessuten en inflammatorisk tilstand som øker betennelsen i kroppen, og det kan gi uren hud.
  •  Fett hår og hodebunn – hvis håret ditt er fett, kan det overføre fett til ansiktet ditt, og på den måten gi deg uren hud. Derfor er det viktig at du vasker håret ofte med en god sjampo.
  •  Tette porer – porene og talgkjertlene dine kan bli tette, og årsakene er mange, alt fra manglende hudpleierutine til at du ikke skifter sengetøy ofte nok.
  •  Dårlig kosthold – kroppen din har det best når du spiser sunt og variert. Noen studier viser at chips og melkeprodukter kan gi uren hud.
  •  For mye sminke – du kan få uren hud hvis huden din ikke får puste. Derfor er det viktig at du bruker oljefri sminke og husker å fjerne sminken – hver dag.
  •  Du renser ikke ansiktet ditt – hvis du drømmer om ren hud, er det tvingende nødvendig at du sørger for å rense og pleie huden i ansiktet. Det gjør du med en god hudpleierutine.

Lider du av uren hud på bestemte steder i ansiktet?

Les mer her om hva du kan gjøre:


Sånn får du ren hud med de rette produktene

Drømmer du om pen og ren hud? Så er det alfa og omega at du har en god hudpleierutine.

Lider du av uren hud? Så har vi satt sammen en skreddersydd hudpleierutine som behandler og forebygger akne og kviser, så du kan få ren hud.

Trinn: 1 – Face Wash

Start hver morgen med å vaske ansiktet ditt med en ansiktsrens. Her anbefaler vi Face Wash fra Australian Bodycare. Ansiktsvasken er både mild og effektiv, så du får renset huden i dybden uten å irritere den.

Bruker du sminke? Så bør du først bruke en sminkefjerner, og så Face Wash.

Trinn: 2 – Face Tonic

Når huden er renset, skal du pleie den med skintonic. Her anbefaler vi Face Tonic fra Australian Bodycare, som inneholder ingredienser som er skreddersydd til uren hud.

Trinn: 3 – Face Cream

Når huden din er renset og ren, er det på tide å gi den fukt og pleie. Alle hudtyper trenger fukt – også fet hud. Her anbefaler vi Face Cream fra Australian Bodycare, som gir optimal fukt og pleie til uren hud, enten du har sart, tørr eller fet hud.

Trinn: 4 – Face mask

1-2 ganger i uken kan du supplere hudpleierutinen din med en god ansiktsmaske. Hvis du har uren hud er leiremasken fra Australian Bodycare, som er en dyptrensende maske til uren hud, et godt forslag.

Trinn 5: Spot Stick

Er det en kvise på vei? Så kan du bruke Spot Stick fra Australian Bodycare, som raskt og effektivt forebygger og behandler kvisen. Du kan bruke den som en supplerende del av hudpleierutinen din når behovet oppstår.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

12 tips til ren hud: 

1. Vask håret ditt

Har du en tendens til fett hår? Eller bruker du stylingprodukter som voks i håret? Bakterier og fett kan enkelt bli overført fra håret til ansiktet ditt, så derfor skal du sørge for å vaske håret ditt ofte og generelt holde den vekk fra ansiktet.

Men husk at det sliter på håret ditt å vaske det for ofte. Derfor bør du velge en mild sjampo, som for eksempel Hair Clean.

2. Hold fingrene unna ansiktet

Fingrene dine er fulle av oljer og bakterier, så derfor skal du la være å ta deg selv i ansiktet hele tiden.

Vi tar oss mye oftere i ansiktet enn vi kanskje tror, men det beste du kan gjøre er å holde fingrene vekk.

3. La kvisen være i fred

Det kan være vanskelig, og noen ganger helt umulig, å la en kvise være i fred. Det aller beste er å la den være. Du risikerer at du får betennelse andre steder i ansiktet, med flere kviser og til og med arr som resultat.

Hvis du ikke klarer å la være, bør du i det minste sørge for å gjøre det riktig. Desinfiser området før og etter – bruk for eksempel Spot Stick rundt kvisen som skal klemmes.

4. Fjern sminken – hver dag

Det kan være fristende å legge seg om kvelden med sminken på, men det er noe av det verste du kan gjøre mot huden din. Det stenger huden inne og gir glimrende vekstforhold for bakterier og kviser.

Derfor er det viktig at du alltid fjerner sminken din, hver eneste dag.

5. Pass på hva du har på hodet

Hatter, luer, sjal og alt annet vi bærer på hodet kan være fylt med bakterier, og samtidig stenger de huden inne så den får problemer med å puste.

Dropp hodebekledningen og la huden din puste – eller sørg i det minste for å vaske hatten eller luen din jevnlig. I tillegg bør du velge materialer huden din kan puste i. Unngå stoffer som polyester, og velg i stedet bomull.

6. Spis sunt og variert – og tren

Det er ikke påvist noen direkte sammenheng mellom usunn mat og uren hud – men kroppen din har det rett og slett bedre når du sørger for å spise sunt og trene.

Når det er sagt, finnes det studier som viser en sammenheng mellom uren hud og melkeprodukter og chips. Hvis du sliter med uren hud kan det med andre ord være et alternativ å kutte ned på melk og chips i en periode for å se om det hjelper.

7. Vær forsiktig med røyking, alkohol og kaffe

Verken røyking, alkohol eller kaffe er spesielt sunt – og i tillegg kan det bidra til å gi uren hud. Hvis du gjerne vil ha ren hud skal du stumpe sigarettene og kutte ned inntaket av kaffe og alkohol.

8. Bruk solkrem

Du har kanskje hørt at sol kan fjerne kviser og uren hud? Det stemmer også – men kun i en kort periode. For konsekvensene av å utsette huden din for sol er til syvende og sist mye verre.

Sørg derfor for å beskytte huden din mot solen ved å bruke solkrem i ansiktet hver eneste dag (også om vinteren) og hold deg helt unna solarium. Du kan smøre deg med solkrem etter at du har påført ansiktskremen din, som for eksempel Face Cream fra Australian Bodycare.

9. Sørg for å få nok søvn

Kroppen din tåler mer når du sørger for at den får nok søvn. Sørg derfor for at du får 7-8 timer søvn hver natt. Det gjør underverker for kroppen din, blant annet en penere hud.

10. Rens telefonen din

Telefonen din er full av bakterier. Hvis du snakker mye i telefonen bør du prøve å holde den litt vekk fra ansiktet eller bruke høretelefoner.

I tillegg er det en god idé å vaske skjermen i ny og ne. Bruk for eksempel spritservietter som er beregnet til det.

11. Unngå ingredienser som kan irritere huden din

Selv om det står på et produkt at det kan fjerne uren hud, er det en god idé å ha en kritisk innstilling. Ingredienser som alkohol og parfyme kan irritere huden din, og kan faktisk gjøre den urene huden enda verre.

Derfor bør du droppe tøffe ingredienser som parfyme – og heldigvis er det ingen parfyme i produktene for ansiktspleie fra Australian Bodycare.

12. Vær forsiktig med kjerringråd

Tannkrem fjerner kviser, hjemmelagede skrubber og andre “gode” kjerringråd skal du alltid ta med en klype salt.

De kan muligens virke for noen, men du skal på generell basis holde deg unna hjemmelagde remedier. De er gjerne altfor tøffe, og har dessuten lett for å bli rene bakteriebomber.

Velg i stedet gjennomtestede produkter med bevist effekt mot nettopp ditt problem – det er den rette veien mot en ren hud.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram