Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvem har behov for hudpleie?

God hudpleie er noe vi alle trenger. Det gjelder både barn og voksne, unge og gamle. Og både kvinner og menn kan ha nytte av å ta vare på huden sin på riktig måte. Hva vi trenger, varierer avhengig av alder, kjønn, hudtype, hudtilstand og hvilke utfordringer vi har.

Og det er definitivt stor forskjell på hvor mye vi prioriterer den daglige hudpleien. Det er for eksempel stor forskjell på hvor mye oppmerksomhet kvinner og menn vier hudpleien sin. Til tross for at det er viktig for begge kjønn.

Så hva er god hudpleie? Kort sagt er det når du tar godt vare på huden din basert på hudens spesifikke behov.

Hvis du lider av eksem, uren hud, kviser, elveblest, forkjølelsessår, psoriasis eller andre hudproblemer, må du ta ekstra godt vare på huden din, for huden din trenger ekstra pleie og oppmerksomhet. Men selv personer med perfekt hud og ingen hudproblemer må ta vare på huden sin.

> Hudpleieprodukter uten parabener

Ulike hudtyper krever ulike typer hudpleie. Men uansett om huden din er tørr, fet, uren, sensitiv, allergisk, kombinert eller normal, kan du gjøre mye selv for å ta vare på den.


Hva er god hudpleie?

Huden vår består av to lag. Det øverste laget, som er det synlige laget, kalles overhuden. Under dette ligger lærhuden, som er det tykkeste laget. Under de to lagene ligger underhuden, som kalles subcutis.

Huden vår fungerer som en barriere mot fuktighet, smuss, bakterier, varme, kulde og andre ytre faktorer. Det er derfor viktig at du tar godt vare på huden din. Dessverre er det mange som ikke tenker på hudpleie før de opplever hudproblemer eller får en hudsykdom. Men uansett hvordan huden din ser ut, er det viktig å bruke litt tid på den hver eneste dag hele året.

I virkeligheten handler god hudpleie om å følge noen enkle råd. Med omtanke, en sunn livsstil og daglig oppmerksomhet på huden din, kombinert med noen gode hudpleieprodukter, kan du komme langt.

Enkle råd til god hudpleie:

  • Sørg for god solbeskyttelse. Sol er bra for huden - men i begrensede mengder. Huden har ikke godt av for mye sol, men uansett hvor lenge du oppholder deg i solen, må du alltid sørge for å bruke en god solkrem i ansiktet og på kroppen. Det er også lurt å bruke hatt på en varm sommerdag. For mye sol kan gi soleksem, solskader og pigmentforandringer, men også langt mer alvorlige sykdommer som hudkreft og føflekkreft.
  • Bruk en god krem, Face Cream til ansiktet og Body Lotion til kroppen, for å opprettholde eller gjenopprette en god fuktbalanse i huden. Huden skal ikke være for tørr, men heller ikke for fet. Det handler om å finne en parabenfri hudkrem som passer deg og din hud.
  • Spis sunt og lev sunt. Kosthold og livsstil har stor innvirkning på kroppen og helsen vår, og dette påvirker også huden vår. Sørg derfor for å spise sunt for å få i deg nok vitaminer, drikk rikelig med vann, mosjoner og unngå stress. Hvis du røyker, vil både du og huden din ha godt av å slutte.
  • Husk å vaske og rense huden hver dag med våre milde såper. Face Wash er utviklet for ansiktshuden og inneholder naturlig Tea Tree Oil som bekjemper bakterier og holder huden sunn. Body Wash er vår milde kroppssåpe som også inneholder Tea Tree Oil, som motvirker og fjerner bakterier. Body Wash fjerner også overflødig hudfett.
  • Eksfolier gjerne huden regelmessig. Eksfoliering fjerner smuss, fett, døde hudceller med mer fra huden, og på denne måten bidrar peeling til å revitalisere huden. T-Zone Peeling er en peeling med 2 % BHA-salisylsyre, som egner seg for fet, uren eller kombinert hud.

God ansiktspleie

Ansiktshuden må pleies hver dag. Akkurat som når du pusser tennene, er det viktig å huske den daglige hudpleierutinen to ganger om dagen, morgen og kveld.

Om morgenen må ansiktshuden renses for å fjerne nattens olje og smuss. Og om kvelden skal dagens strabaser i form av smuss, fett, sminke, forurensning og annet vaskes bort. Noen såper tørker ut huden for mye, så bruk en mild såpe som er egnet for tynn ansiktshud. Vår Face Wash er mild og inneholder antibakteriell og hudvennlig Tea Tree Oil, som bekjemper bakterier og holder huden sunn.

Avslutt rensingen både morgen og kveld med en god, nærende ansiktskrem uten parabener som opprettholder hudens fuktighetsbalanse og holder den sunn. Bruk gjerne en ansiktskrem som bekjemper bakterier, for eksempel vår Face Cream with Tea Tree Oil.

Et par ganger i uken har huden godt av en ekstra god rens med en eksfolierende skrubb. Men pass på å velge produkter som er skånsomme mot huden og ikke skrubber for hardt.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

God kroppspleie

Når vi snakker om hudpleie, tenker vi oftest på huden i ansiktet. Men det er ikke bare ansiktshuden som trenger oppmerksomhet. Huden på kroppen må også pleies. Den bør vaskes ren med kroppsvask for å fjerne smuss og fett, og gjerne eksfolieres noen ganger i uken. Påfør deretter en god fuktighetskrem som tar hensyn til hudens spesifikke behov.

Vi anbefaler Australian Bodycare Body Lotion til daglig hudpleie. Body Lotion inneholder Tea Tree Oil, som bidrar til å motvirke bakterier. Den har også et høyt innhold av glyserin, som bidrar til å opprettholde hudens fuktighetsbalanse.

En varm dusj tørker ut huden, så etter dusjen tørster huden etter fuktighet. Bruk en god fuktighetskrem som passer til huden din. En krem er rikere og mer fuktighetsgivende enn en lotion. Så hvis du har veldig tørr hud, vil en krem passe bedre enn en lotion.

De fleste av oss vasker hendene mange ganger om dagen, så huden på hendene er ekstra sårbar. Derfor er det viktig å huske en god håndkrem etter håndvasken, kanskje ikke hver gang, men flere ganger om dagen. Vår Body Cream er ideell hvis hendene trenger ekstra pleie.

Årstidene påvirker huden

Mange sliter ikke med hudproblemer og er derfor ikke så flinke til å huske fuktighetskremen hver dag. Men når vinteren kommer, kan man plutselig merke at huden blir tørr, og man trenger en leppepomade til leppene og en fuktighetskrem til huden.

Tørt, kaldt og vindfullt vintervær er tøft for huden. De fleste av oss kjenner hvordan huden blir strammere og tørrere når det er kaldt og blåser. Hjemme skrur vi opp varmen. Det skaper et varmt og tørt inneklima med lav luftfuktighet, og det virker også uttørkende på huden.

De fleste klarer seg med en god fuktighetskrem og noen gode leppeprodukter. Men de som er disponert for tørr hud eller lider av hudsykdommer eller -lidelser, kan trenge enda mer hjelp om vinteren. Det kan være ekstra pleiende kremer eller medisinske salver eller kremer.

Vår Body Cream er en intensivkrem for pleie av spesielt utsatte områder som hender, føtter og albuer.

Pakke til tørr hud på kroppen
3 produkter mot kløe, tørr og uren hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 369,00 kr
Salgspris 369,00 kr Vanlig pris 459,00 kr
Pakke til tørr hud på kroppen - 3 produkter mot kløe, tørr og uren hud

Hudpleie til alle aldre 

Talgkjertlene produserer talg eller olje til huden slik at den ikke tørker ut. Puberteten og tidlig voksen alder er den perioden da huden produserer mest talg. Når det oppstår overproduksjon, noe det ofte gjør i disse årene, fører det til uren hud. Med alderen blir huden gjerne tørrere i takt med at talgproduksjonen avtar. Eldre mennesker kan derfor ha ekstra behov for å huske på å fukte huden daglig.

Vår Body Lotion passer for alle aldre og har et høyt fuktighetsinnhold, noe som er bra for tørr hud. For spesielt utsatte områder kan du supplere med vår Body Cream for intensiv pleie.

Babyhud og barnehud, ung hud, moden hud og eldre hud skal ikke behandles likt. Alle trenger hudpleie og fuktighet, men det må være riktig type. Ofte trenger ikke babyer og barn like mye fuktighetskrem som eldre mennesker. Med unntak av de mange barna som lider av barneeksem og derfor har et ekstra stort behov for fuktighet. Vår Body Lotion er mild og hudvennlig og bidrar til å redusere kløe og irritasjon som barn med barneeksem ofte lider av.

Det finnes hudpleieprodukter og kremer som passer for alle hudtyper. Så enten du har uren hud, fet hud, tørr hud, sensitiv hud, normal hud, kombinert hud, sensitiv hud eller noe helt annet, finnes det et hudpleieprodukt som passer for deg.

Gi huden nok fuktighet 

Hudpleie for tørr hud handler selvsagt om rikelig med fuktighet, mens hudpleie for fet hud ikke handler om å unngå fuktighet. Det handler om å tilføre riktig type fuktighet i riktige mengder. Til uren og fet hud brukes ofte hudpleieprodukter som inneholder fruktsyre eller salisylsyre fordi de motvirker bakterier. Hudpleie for sensitiv hud handler om de riktige, milde ingrediensene som pleier og fukter huden på en skånsom måte.

BHA T–zone exfoliator
2% BHA Salicylic Acid fjerner døde hudceller i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 149,00 kr
Salgspris Fra 149,00 kr Vanlig pris
BHA T–zone exfoliator - 2% BHA Salicylic Acid fjerner døde hudceller i ansiktet

Hvis du er usikker på hudtypen din eller har hudproblemer, kan du få huden din sjekket av en hudlege for å sikre at du får riktig veiledning og riktige hudpleieprodukter.

De fire hudtypene, man normalt skiller imellom

  1. Normal/kombinert hud er en hud som er myk, smidig og verken tørr eller fet. Selv om du har normal/kombinert hud, kan huden i den såkalte T-sonen, som strekker seg fra pannen, nedover nesen og til haken, være litt blankere. Alle har økt talgproduksjon i T-sonen.
  2. Tørr hud er hud som er litt ru og matt. Spekteret strekker seg fra lett tørr hud til ekstremt tørr hud, som ved atopisk eksem og andre hudsykdommer.
  3. Fet hud er hud som ser skinnende og fet ut. Dette skyldes en overproduksjon av talg. Den økte talgproduksjonen kan forårsake tette porer i huden, noe som kan føre til uren hud med kviser og hudormer.
  4. Sensitiv hud er hud som lett reagerer på ytre faktorer som sol, vind, varme, kulde, kosmetikk, såpe osv. Huden reagerer med kløe, svie, prikking osv. Den blir rød, irritert, tørr eller reagerer på andre måter.

Fokus på hudpleieprodukter

Det finnes et mangfold av hudpleieprodukter på markedet, og det kan være litt av en jungel å orientere seg i. Det er lett å kjøpe mange produkter. Men mer er ikke nødvendigvis bedre. Og alt er ikke gjort ved å kjøpe noen dyre kremer. Dessverre er det ikke det. Husk også at kremer bare virker når de brukes. Lag en god hudpleierutine med de kremene du bruker for å få best mulig resultat.

Det viktigste er å finne noen gode produkter som gjør noe godt for huden din og som du liker å bruke. Hudpleieproduktene skal passe til din hudtype slik at huden din blir fuktet, renset og pleiet optimalt. Og det skal være enkelt, håndterbart og overkommelig i en travel hverdag.

Økologisk/naturlig/alternativ hudpleie

De mange ulike kosmetikkselskapene har alle massevis av hudpleieprodukter i hyllene sine. Men hvis du er en økologisk foodie, er du kanskje også en av dem som foretrekker økologiske eller naturlige ingredienser på huden og hudpleie uten parabener, parfyme og mineraloljer.

Heldigvis finnes det i dag mange muligheter til å velge økologisk hudpleie eller naturlig hudpleie, også kjent som alternativ hudpleie, fremfor tradisjonell hudpleie. Det er imidlertid viktig å huske på at økologisk og naturlig hudpleie ikke nødvendigvis er bedre og sunnere for huden din. Økologiske ingredienser og planteekstrakter kan lett utløse allergier på samme måte som tradisjonelle produkter. Økologisk og naturlig hudpleie er imidlertid ikke like full av kjemikalier som tradisjonelle produkter vanligvis er.

I økologisk hudpleie er en stor del av de naturlige ingrediensene økologiske og dermed dyrket uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel. Men ikke alle ingredienser er nødvendigvis økologiske. Og heller ikke alle ingredienser er nødvendigvis naturlige. I naturlig hudpleie er ingrediensene hovedsakelig planter, urter og oljer fra naturen. De kan være økologiske eller ikke.

Både økologisk og naturlig hudpleie inneholder hovedsakelig naturlige ingredienser som planteoljer, eteriske oljer og planteekstrakter. Økologiske og alternative produkter er stort sett fri for syntetiske farge- og duftstoffer, mineraloljer, parabener og silikoner.

Noen av ingrediensene som ofte brukes i økologisk og/eller naturlig hudpleie er Tea Tree OilAloe Vera, salt, honning, sandeltre, arganolje, olivenolje og solsikkeolje.

Hjemmelaget hudpleie

Hvis du vil være sikker på hva du putter på huden din, kan du lage din egen hjemmelagde hudpleie. Det tar tid, men du vet i hvert fall hva du blander i.

Hjemmelaget hudpleie er basert på gamle husråd om hva som fungerer i ulike situasjoner. De fleste huskurer stammer fra en tid da det ikke fantes kosmetisk hudpleie, og folk brukte naturlige urter og planter til å ta vare på huden sin.

Mange av de tradisjonelle hudpleieproduktene du kan kjøpe inneholder urter og planter, men de inneholder også mye annet som du kanskje vil unngå, og som du kan unngå ved å lage dine egne hudpleieprodukter.

På nettet kan du finne mange ulike oppskrifter på naturlig hudpleie som du kan bruke til å lage dine egne hjemmelagde kremer og renseprodukter. Det finnes også mange oppskrifter på hjemmelagde ansiktsmasker som du raskt kan lage med bare noen få naturlige ingredienser.

Blant disse er honning, sitron, egg, kanel, banan, eple, avokado, gulrot, yoghurt, granateple, ingefær og mange flere. De ulike fruktene og ingrediensene er hver for seg - eller sammen - gode for ulike hudtyper.

Det anbefales imidlertid å kjøpe en av de anerkjente ansiktsmaskene for deg med uren hud, kviser og hudormer, som du finner på apoteket og hos Vita. 

Sjekk ut utvalget av ansiktsmasker som passer til ditt problem.

Ansigtsmaske | Ansigtsmaske mod bumser | Ansigtsmaske mod hudorme | Ansigtsmaske mod uren hud

Hudpleie for menn

Menns hud trenger hudpleie, akkurat som kvinners hud. Men mange menn ønsker ikke å gjøre det. Og de vil i hvert fall ikke bruke produkter som ser feminine ut, med en søt og delikat duft. Heldigvis finnes det mange produkter som er spesielt rettet mot menn. Dette er maskuline hudpleieprodukter som er raske og enkle å bruke. Og de fleste menn innser raskt at det faktisk er deilig og behagelig å ha en velpleid hud som verken er tørr eller fet.

For menn er det spesielt viktig med god hudpleie før og etter barbering av skjegget. Før barbering er det lurt å vaske huden og bruke barberskum. Etter barberingen er det viktig å bruke en god after shave krem som beroliger og pleier huden. Vår krem er utviklet spesielt for bruk etter barbering og inneholder Tea Tree Oil, som bekjemper bakterier og forebygger irritasjon og rødhet.

For kvinner som barberer bena, armhulene eller bikinilinjen, gjelder de samme hudpleie- og barberingstipsene. For hårfjerning på bena anbefaler vi vår Body Balm, som inneholder antibakteriell Tea Tree Oil og er perfekt for å pleie huden etter hårfjerning.


FAQ om hudpleje


Hva er god hudpleie?

God hudpleie er hudpleie som passer til din hudtype, alder, hudtilstand og hudens behov. God hudpleie er ikke ensbetydende med mange dyre produkter. Det viktigste er at du bruker produkter som passer til huden din. Huden din må vaskes, renses og fuktes i riktige mengder.


Hva er økologisk hudpleie?

Økologisk hudpleie er hudpleie der en stor andel av de naturlige ingrediensene er økologiske og dermed dyrket uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel. Men ikke alle ingredienser er nødvendigvis økologiske. Og det er heller ikke alle ingredienser som nødvendigvis er naturlige.

Hvorfor har man bruk for hudpleie?

Huden trenger pleie for å opprettholde eller gjenopprette sin smidighet og fuktighet. Hudens oppgave er å holde væske inne i kroppen og smuss, bakterier, varme, kulde og andre ting ute av kroppen. Derfor er det viktig at huden er i balanse.


Hudpleie - hva virker?

Hvilken hudpleie som fungerer for hver enkelt person er svært forskjellig. Det er viktig at du velger hudpleie etter hudtype, alder og hudtilstand. Hvis du har spesielle hudproblemer eller hudtilstander, bør hudpleien også ta hensyn til dette.


Hvordan sørger man for god hudpleie?

God hudpleie handler først og fremst om å vaske og rense huden og deretter tilføre riktig mengde og type fuktighet. Slik at fuktighetsbalansen i huden opprettholdes eller gjenopprettes hvis huden mangler fuktighet.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram